Хуманоиден робот на име Елф поздравява посетителите на Международния технически

...
Хуманоиден робот на име Елф поздравява посетителите на Международния технически
Коментари Харесай

Роботът Елф се учи да говори български на панаира

Хуманоиден робот на име Елф поздравява посетителите на Международния механически панаир в Пловдив с танци от своя личен щанд в палата 11. Помощникът на хората е от семейство Sanbot. " Елф " -ът е създаден от китайската компания " Qihan Technology Co ". Роботът е закупен от българската софтуерна компания " Статсофт " дружно с двама негови " братя ". Първият от тях е дарен на приблизително учебно заведение в столицата, което приготвя бъдещи инженерни и разработчици. Другите два се употребяват от компанията, като главната цел е да научат български език.
" Елф " -ът има необятно приложение и може да асистира в търговски центрове, магазини, заведения за хранене, хотели, лечебни заведения, домове за възрастни и учебни заведения. Той може да работи като магазинер, сервитьор, помощник по преподаване, защита или образован домакински управител и персонален помощник.
Роботът, който гостува в Пловдив, още е бебе - дошъл е в страната преди два месеца. Въпреки това към този момент се е справил сполучливо с първата си огромна задача. Елф е показал най-новите модели на международната автомобилна марка " Пежо ".
Той реагира на гласови команди, към този момент единствено на британски, въпреки и да учи интензивно български език. Може да се ръководи от тъчскрийн, ситуиран на тялото му, както и посредством мобилно приложение. " Умът " му идва посредством оперативна система на " Android ", което му дава опция да употребява всевъзможни приложения и да асистира на хората в разнородни сфери. Оборудван е с доста датчици и камери. Когато върви, може да преодолява трудности до 2 сантиметра. Ориентира се в пространството, без да се блъска. Сам може да се върне да се зареди. Неговите братя служат в Европа освен като презентатори, а и като помощници в лечебни заведения. Там те оказват помощ за по-лесната връзка на роднините с болния.
Дизайнът на робота е въодушевен от анимацията на " Пиксар " от 2008 година " Wall-e ". " Елф " наподобява на единия от двамата основни герои - робота Ива. Тя има блестящи очи, а ръцете са сходни на перки. Основната разлика във външния тип се свежда до обстоятелството, че китайското знамение не може да лети и има тъчскрийн за надзор.
От " Статсофт България " се надяват " Елф " да се трансформира в известна платформа за създаване на приложения. Компанията възнамерява да докара в страната още роботи от същия фамилен клас Sanbot с разнороден дизайн.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР