Humane започна да продава първото си устройство – интелигентната брошка

...
Humane започна да продава първото си устройство – интелигентната брошка
Коментари Харесай

Пълен провал: устройството Ai Pin, което трябваше да замени смартфоните не оправда очакванията

Humane стартира да продава първото си устройство – интелигентната брошка Ai Pin, показана още предходната година. Устройството без екран се прикрепя към гърдите и разрешава потреблението на изкуствен интелект. То разполага с процесор Snapdragon 720G, микрофон, датчици за придвижване и дълбочина и 13-мегапикселова камера. Управлява се с жестове, а информацията се демонстрира на дланта ви с помощта на лазерна проекция. Замислено като сурогат на смарт телефона, устройството е с цена сред $699 и $799 и изисква наложителен месечен абонамент от $24. Някои софтуерни издания към този момент получиха устройството за прегледи и ревюта и откриха куп проблеми. Неудобен дизайн, „ халюцинации “ на изкуствения разсъдък, дълго време за реакция, съмнителна дискретност, липса на съществени функционалности, прегряване и къс живот на батерията. Три от четирите опита за взаимоотношение с изкуствения разсъдък се оказват несполучливи.

„ Смарт брошката “ би трябвало елементарно да се прикрепя към облеклата с магнити под лявата ключица. Въпреки че устройството може да се държи в ръце и даже да се употребява, до момента в който се зарежда, микрофоните, камерата и високоговорителите са проектирани предвид на тази позиция. Оказа се, че Ai Pin пречи на носенето на чанти и раници, а магнитите не всеки път фиксират крепко устройството. Особено в случай че потребителят има дебели и плътни облекла. На рецензента от изданието Inverse Реймънд Уонг устройството се е откъснало от вятъра. Предлага се специфична щипка за закрепване от неръждаема стомана, само че тя се продава настрана за $50.

Някои публицисти означават, че потреблението на Ai Pin предизвиква дискомфорт, защото хората към вас обръщат внимание на това устройство и задават въпроси, притеснявайки се за опцията за запис на видео. Но за сметка на това тя е лека (55 г) и издръжлива.

Освен неуместния дизайн, устройството повдига въпроси във връзка с неприкосновеността на персоналния живот и качеството на камерата. Ai Pin не подслушва потребителя от самото начало, само че изисква активиране с жестове. Еднократно допиране на тъчпада извиква асистента, двойното допиране прави фотография, а двойното допиране със закъснение записва 15-секундно видео. Според рецензентите качеството е извънредно – като на iPhone 4. Полученото наличие може да бъде изтеглено от уеб портала на Humane Centre, само че процедурата не постоянно работи. Уеб порталът демонстрира и историята на всички действия с Ai Pin, в това число слушаната музика и заложените въпроси. Съоснователката на Humane Бетани Бонджорно твърди, че данните са криптирани и не са налични за чиновниците на компанията, с изключение на при законни претенции от страна на управляващите. Това не е доста успокояващо.

Ai Pin, който се нарежда като сурогат на смарт телефона, няма даже главните благоприятни условия на гласовия помощник, като задаване на таймери, аларми или прибавяне на събития в календара.

Заявките към Ai Pin се обработват от сървърите на Humane, което води до закъснение до 10 секунди. Сървърите на компанията постоянно генерират известия за неточности, което прави невероятно потреблението на устройството. Освен това Ai Pin не постоянно може да се свърже с верните хора или да одобри позвъняване, като го пренасочва към гласовата поща. Разработчиците дават обещание да отстранят доста от тези проблеми през лятото, само че предлагат да закупите устройството още в този момент.

Създателите на Ai Pin признават, че е допустимо загряване при продължителна и интензивна приложимост. Журналистите, които са тествали устройството, обаче означават, че прегряването настава след няколко минути работа. Джулиан Чиокату от Wired оповестява за „ неприятно нагряване “ единствено след три въпроса към устройството. Прегряването може да е знак, че хардуерът не дава отговор на опциите на Ai Pin или че има софтуерни неточности. Така или другояче, това прави потреблението на устройството неловко. Производителят също по този начин твърди, че Ai Pin може да работи до четири часа с вградената батерия и до девет часа с спомагателна такава. Въпреки това Дейвид Пиърс от The Verge съумя да изразходи вградената батерия и двете спомагателни за пет часа интензивни проби. Human отговори на журналиста, че Ai Pin е първата стъпка към нова епоха на фоновите калкулации (ambient computing). В бъдеще функционалността ще бъде разширявана посредством софтуерни актуализации, нови функционалности, партньорски стратегии и SDK.

Основното предизвикателство е несъвършенството на актуалните модели на изкуствен интелект. Взаимодействието с Ai Pin е главно просто задаване на въпроси, които устройството изпраща за обработка към облачния ИИ. Всичко това лишава извънредно доста време, а резултатът не е впечатляващ.

Например, можете да попитате Ai Pin какви рецензии има кафенето пред вас. Устройството ще направи фотография, ще се опита да я разпознае, ще я свърже с GPS координатите и ще откри потребителски оценки. Но даже в този елементарен сюжет може да не получите отговор даже откакто изчакате най-малко 10 секунди. Представителите на Humane приписват това на „ халюцинациите “ на изкуствения разсъдък и дават обещание да поправят обстановката в бъдеще. Тестерите на устройството неведнъж са се сблъсквали с обстоятелството, че Ai Pin дава погрешна или непълна информация. Например Джулиан Чокату помолил Ai Pin да разпознае храм на телевизионна екранизация. ИИ го дефинира неправилно като Ангкор Ват в Камбоджа, макар че в действителност това е пещерата Прая Нахон в Тайланд. Джулиан ревизира информацията благодарение на Гугъл Lens и смарт телефон. Тоест елементарният акт на потребление на елементарен смарт телефон се оказа по-точен и по-бърз метод за приемане на информация, в сравнение с потреблението на „ нтелигентната брошка “.

Дейвид Пиърс заяви, че в три от четирите случая опитите за взаимоотношение с изкуствения разсъдък са били несполучливи. Ай Пин (AI Pin) не поддържа голям брой известни услуги и функционалности. Така да вземем за пример, с цел да употребявате устройството като плейър, можете да се свържете единствено с Tidal, което не постоянно работи. Функцията за превод на думи на различен език, която употребява опциите на Microsoft Speech Services, не работи вярно. Като цяло първите консуматори на устройството останаха разочаровани. Под подозрение е една от основните функционалности на устройството – изкуственият разсъдък, който би трябвало навреме да дава вярна информация. Въпреки капацитета, устройството към момента е незавършено и даже въобще не се приближава до това да бъде пълностоен сурогат на смарт телефона.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР