Хулиганска проява срещу национални символи на България е извършена при

...
Хулиганска проява срещу национални символи на България е извършена при
Коментари Харесай

Вандалска проява срещу България при честването Гоце Делчев в Скопие


Хулиганска демонстрация против национални знаци на България е осъществена при честването Гоце Делчев в Скопие.

Неизвестни лица са откъснали на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на революционера в църквата „ Св. Спас “ в Скопие директно след отпътуването на българската делегация.
Снимка: btvnovinite.bg

Видео от случилото се беше оповестено в обществените мрежи. Твърди се, че причинителите са ентусиасти на прочут македонски футболен тим.

По напътствие на Министерство на външните работи посолството на Република България в Скопие изпрати нота, с която изрази надълбоко страдание за вандалски акт, след взаимното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, заяви за Българска телеграфна агенция българската легация.
Снимка: btvnovinite.bg

В нотата се показва, че този акт не способства за духа на добросъседството и напъните на двете страни за динамизиране на двустранния разговор.

Българската страна упорства способените органи в Република Северна Македония да разкрият и санкционират причинителите.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди вандалския и противен случай. Оттам „ публично осведомят Република България, че способените институции към този момент са подхванали всички нужни стъпки и процедури, с цел да бъдат издирени виновниците за този противен случай, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, по този начин и на репутацията на страната ни и на делегацииите от България, които участваха в този церемониален акт на респект към тази велика историческа персона, значима за двете страни и за целия район “.

„ Правителството на Република Северна Македония приветства присъединяване на българската делегация, водена от министъра на външните работи Теодора Генчовска и българския евродепутат в Екологичен потенциал Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни не престават напъните си за усилване и задълбочаване на цялостното съдействие и подсилване на доверието като основа за развиване на добросъседските връзки “, се споделя в известието на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

На фона на случилото се от определяната за пробългарска организация Културен център „ Иван Михайлов “ - Битола оповестяват, че е била нападната постройка на техния секретар. От организацията са подали сигнал за случилото се в локалната дирекция на министерството на вътрешните работи и в българското консулство в града.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР