Huawei пусна нов чипсет, който ще бъде използван в сървърите

...
Huawei пусна нов чипсет, който ще бъде използван в сървърите
Коментари Харесай

Huawei пуска чип от ново поколение

Huawei пусна нов чипсет, който ще бъде употребен в сървърите на центровете за данни и ще бъде опция на продуктите на Intel и AMD, осведоми Financial Express.

В понеделник Huawei показа и серията си сървъри TaiShan, основани на новия чипсет, основан за огромни данни, разпределено предпазване и ARM приложения.

Kunpeng 920 е 7-нанометров чип, най-новият в производството на полупроводници. Той има усъвършенствана продуктивност и понижава потреблението на сила и е предопределен за обработка и предпазване на огромни количества данни.

Intel управлява 96% от международния пазар със своите чипове. Въпреки, че е софтуерен колос, Huawei към момента би трябвало да си купува чипове от Intel и AMD за своите сървърни артикули. Kunpeng на Huawei в този момент слага китайската компания в конкуренция с сходни на нея.

 Huawei чака рекордни доходи макар възбраните
Huawei чака рекордни доходи макар възбраните

Компанията за първи път ще регистрира над $100 милиарда

Чипът се основава на архитектурата на английската компания за дизайн на чипове ARM - благосъстоятелност на японската SoftBank Group Corp - която се стреми да оспори господството в сървърните процесори на американския производител Intel.

Huawei пък от своя страна желае " да ръководи развиването на екосистемата на ARM ", по думите на основни маркетинг шеф Уилям Шу. Той разяснява, че чипът има " неповторими преимущества в продуктивността и потреблението на сила ", като също така обръща внимание, че Huawei ще продължи " дълготрайното стратегическо партньорство " с Intel.

" Новият процесор въз основата на ARM на Huawei не е съперник на x86 процесорите и сървърите на американската компания, а е допълнение към тях ", прибавя Шу.

Докато е най-известна със своите мрежови уреди и смарт телефони, Huawei продава и съставни елементи и услуги за устройства, свързани с интернет. Нейната Enterprise Business Group генерира над 10 милиарда $ доходи през 2018 година, към една десета от общият доход на компанията.

Компанията е доставила 918 000 сървърни единици през 2018 година, което е с 25% повече от година по-рано, съгласно презентационни материали на Huawei.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР