Хуан Фернандо Лопес Агилар е испански евродепутат от социалистическата партия

...
Хуан Фернандо Лопес Агилар е испански евродепутат от социалистическата партия
Коментари Харесай

Лопес Агилар: Мигрантите имат същите основни права в ЕС като европейците

Хуан Фернандо Лопес Агилар е испански евродепутат от социалистическата партия (Partido Socialista Obrero Español), определен от Канарските острови. Той е ръководител на Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE) и представител на Европейския парламент по ново законодателство за приема на мигранти и бежанци при изключителни обстановки и рецесии. Докладът му беше показан в LIBE на 30 ноември, с което се дава начало на процедурата по правене на позицията на Народното събрание за договаряния със страните членки - наложително предусловие за приемането на новите правила.

В отчета си до евродепутатите Лопес Агилар написа, че Европейски Съюз би трябвало да има механизъм за наложително преразпределяне на пристигналите по външните граници мигранти навътре в Европейски Съюз, до момента в който се преглеждат молбите им за оставане. Така при рецесии граничните страни ще бъдат подкрепени като израз на взаимност. Той предлага квотите, които всяка страна би трябвало да приема при миграционни рецесии, да се дефинират от Брутният вътрешен продукт на съответната страна, популацията ѝ и заетостта, като Европейската комисия да бъде натоварена с преценка по кое време гранична страна изпитва напън и би трябвало част от пристигналите в нея мигранти да се разселят в останалите страни. Испанският евродепутат предлага да се назначи европейски координатор за разселането на мигрантите, както и да се удължи периода на регистрация на молбите за леговище при рецесия, с цел да могат националните управляващи да наемат личен състав, който да ги обработва. Лопес Агилар предлага и въвеждането на статут на интернационална протекция prima faciе (на пръв поглед), при която някои добре обосновани молби се преглеждат в съкратени периоди.

В изявление за " Дневник " Лопес Агилар приказва за бокираното ново европейско законодателство за миграцията и за аргументите, разделящи членките на Европейски Съюз, както и за опциите за модернизиране на миграционната политика на Съюза:

Г-н Лопес Агилар, до момента в който беше в бежанския лагер на гърцкия остров Лесбос, папа Франциск насочи остри думи към Европа за метода, по който третира мигрантите, обвинявайки страните за техния " народен нарцисизъм ". Заслужени ли са тези обвинявания?

- Не е нужно да подкрепяш папата или да си католик, с цел да приемеш изказването на Франциск, че отношението към мигрантите в Европа е срамно за тези, които поради народен нарцисизъм, пречат общата европейска система за убежището да бъде ефикасна. Като цяло отрицателното отношение на Европа към мигрантите и като разследване към претендентите за леговище, би трябвало да се промени незабавно. Нуждаем се от повсеместен метод, тъй че Европа да стане световен дипломатически и политически състезател.

Необходимо е член 80 от Лисабонския контракт за споделената отговорност и наложителна взаимност, да се съблюдава, както и европейският отговор да подхожда на интернационалното и европейското право. Но най-много да не бъде народен, а евопейски отговор.

 Папа Франциск насочи остри рецензии към европейските страни за отношението им към мигрантите по време на визитата си в Гърция при започване на декември
© Associated Press

Папа Франциск насочи остри рецензии към европейските страни за отношението им към мигрантите по време на визитата си в Гърция при започване на декември

Като гледате по какъв начин се оправя Европейски Съюз с рецесията на границата с Беларус, смятате ли, че си е извадил поучения от мигрантската рецесия през 2015?

- Преди всичко по външната граница на Европейски Съюз с Беларус не става въпрос за миграционна обстановка, нито миграционна рецесия, а за политическо-дипломатическо предизвикателство, което би трябвало да бъде решено с политически и дипломатически средства. И това би трябвало да стане по европейски метод, тъй като в случай че не действаме дружно, няма да бъдем уважавани от съседите си.

Става въпрос за няколко хиляди души, които не би трябвало да са проблем, в случай че бяхме приложили клаузите за взаимност в европейската система за леговище. Проблемът е че към този момент от много дълго време сме очевидци на неправда поради неналичието на взаимност. Свидетели сме и на неспазване на европейското законодателство. Това са проблеми, с които би трябвало да се оправи Комисията.

Проблемът в никакъв случай не е бил Европейският парламент, а Съветът, където страните са разграничени в политически и идеологически.

Съветът е, който блокира законодателните иницитиви, не може да обезпечи взаимност с страните по външните граници и изключително тези от Средиземноморието и Атлантика.

Блокирането на приемането на ново законодателство за миграцията в Съвета продължава повече от шест години. Смятате ли, че може да се откри различно решение?

- Съветът би трябвало да се откаже от консенсусния метод, тъй като по този въпрос не е належащо единогласие. Квалифицираното болшинство е задоволително. Аз виждам пътя напред в намирането на компромис с Европейския парламент, на какъвто ние сме подготвени.

За това е належащо политическо водачество и имам вяра, че към масата в Съвета седят от ден на ден прогресивни водачи, които имат вяра в европейския отговор. Националистите и крайнодесните отхвърлят всяка форма на взаимност и се пробват да отровят законодателната активност посредством стигматизирането на мигрантите и претендентите за леговище. Те не трябва да получават тази опция и би трябвало да бъдат посочвани, капсулирани и омаловаавани. Това, което не мога да си обясня е неналичието на политическо водачество и неналичието на ангажимент от Комисията да работи като страж на договорите и като почтен медиатор за реализиране на съглашение.

Във вашия отчет оферирате наложително презаселване на мигранти против което няколко страни са изрично срещу. Има ли опция на наложителните квоти?

- Задължителното преразпределение е належащо.То е единственият метод да се помогне на страните с уязвими граници, които са подложени на всеобщ напън от мигранти от прилежащи конфликтни зони или в резултат на интервенции за търсене и избавяне. Последното е чест случай в Гърция, Кипър, Италия и сигурно в Испания. В интерес на Европейски Съюз и на всяка европейска страна е да създадем обща рамка за избавителните интервенции, тъй като никоя страна не може да се оправи с миграционен напън сама.

Тези, които са избавени, не идват на избран остров в Средиземно море или в Атлантика. Тяхната цел не е да се открият на Канарските острови, на Лампедуза и на Самос, те желаят да стигнат в Европейски Съюз.

И когато са пристигнали в някое от тези места, те са в Европа и заслужават да бъдат третирани освен като човешки същества, само че като предпазени съгласно европейската Харта за главните права. Тя пази освен единствено европейските жители, само че всяко човешко създание, към което би трябвало да се приложи европейското право

Въвеждате и интернационална отбрана prima facie (на пръв поглед) при рецесии, каквато в този момент не съществува в Европейски Съюз. Разкажете повече.

- В момента в Европейски Съюз съществува разпокъсана система за спомагателна протекция. Освен бежанския статут, който всяка страна е задължена да дава съгласно Конвенцията за бежанците на Организация на обединените нации, имаме и спомагателна филантропична, бежанска, краткотрайна интернационална протекция. Затова предложих да ги обединим в prima facie за тези които показват добре обосновани молби за хумантарна протекция, за непридружените малолетни, за уязвими хора, идващи от страни, които се считат за сигурни. Тази протекция би трябвало да бъде давана единствено на избрани категории хора при изключителни обстановки - освен всеобщ напор, само че избавителни интервенции, незабавни обстановки, каквато следим в този момент по границата с Беларус.

 Лопес Агилар: Мигрантите имат същите съществени права в Европейски Съюз като европейците
© Associated Press

Какво мислите за предлагането на Европейската комисия, които идват от Беларус в Полша, Литва и Латвия?

- Поканили сме еврокомисаря Илва Йохансон и вицепрезидента Маргаритис Схинас през януари да ни показват точната обосновка на предлагането. Правната база разрешава в някои изключителни обстановки да се предложат такива ограничения от Съвета след съвещания с Европейския парламент.

Но с изключение на ръководител на LIBE и докладчик, аз съм член и на S&D (група на " Социалистите и демократите " в ЕП) и имам вяра в прогресивните полезности, които подсигуряват правото на леговище и не разрешават груповото експулсиране и изблъскаване. Не наподобява целесъобразно, както във връзка с броя на мигрантите, по този начин и съгласно правилата за нужда и пропорция, да се суспендират разпоредбите на системата за леговище. Това, което виждаме в тази ситуация е изцяло неприемлива политическа инструментализация на човешки същества от противозаконната, брутална тирания на Лукашенко в Беларус. И по тази причина би трябвало да му се отвърне политически и дипломатически.

Вие изразихте вяра, че отлаганото към този момент над шест години приемане на нова политика за миграцията в Европейски Съюз, може да бъде признато в идващите две. Откъде идва този оптимизъм?

- Преди всичко от политическата ми отговорност - аз съм определен член на Европейския парламент и аз имам вяра, че би трябвало да поставям всички старания да извършвам обещанията си. Затова за мен е извънредно значимо пактът за миграцията да бъде признат. И упорствам, че това не може да стане, до момента в който той не стане пакт и на Европейския парламент.

За да се случи това би трябвало да реализираме компромис със Съвета. Ние сме подготвени за това. Но и Съветът би трябвало да извърви своя път. В противоположен случай ще покажем на европейската аудитория импотентност, неефективност и което е по-лошо ще покажем на съседите си, че сме разграничени и неспособни да стигнем до общи позиции. Те и ще се възползват от това, с цел да ни оказват политически напън. Единственият метод е да защитим ползите си е да споделяме отговорностите и това ни значи до обвързваща взаимност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР