Хронични заболявания като инсулт, проблеми със сърцето и рак на

...
Хронични заболявания като инсулт, проблеми със сърцето и рак на
Коментари Харесай

Нарастващото богатство на Китай променя начина, по който хората умират

Хронични болести като инсулт, проблеми със сърцето и рак на белия дроб са станали основните аргументи за преждевременна гибел в Китай през последните три десетилетия, съгласно ново изследване. То демонстрира трендовете в опазването на здравето в най-многолюдната страна в света, които от ден на ден наподобяват на Съединени американски щати и други развити страни.

Проучването, оповестено тази седмица в авторитетния медицински вестник Lancet, демонстрира, че тези положения заменят белодробните инфекции и неонаталните болести като водещи убийци в Китай. Анализът предлага панорамен взор върху новите здравни проблеми, пред които е изправена най-голямата стопанска система в Азия. Тъй като Китай се бори с по-сложни и дълготрайни заболявания, които са скъпи за лекуване, смяната е все по-вероятно да усили разноските за опазване на здравето.

Около 90% от 3.3 трилиона щатски $ годишни разноски за опазване на здравето са за хора с хронични и душевен болести, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.

Подобно на доста индустриализирани страни, Китай е достигнал сериозна точка през последните три десетилетия. В бъдеще тежестта на хроничните здравословни проблеми, изключително измежду възрастните хора, ще надвиши доста инфекциозните болести.

Разходите за опазване на здравето в Китай бяха 5% от брутния вътрешен артикул през 2016 година в съпоставяне със 17.1% в Съединени американски щати, 11.5% във Франция и 9.8% в Съединени американски щати, по данни на Световната здравна организация.

Високото кръвно налягане, тютюнопушенето, високата консумация на сол и замърсяването на въздуха в този момент способстват за смъртните случаи в Китай, се споделя в изследването. Част от план, наименуван „ Глобална тежест на болесттите “, извършен от Института за премерване на здравето и оценка в Университета на Вашингтон, той изследва данните от 1990 до 2017 година

Изследването сподели обилни разлики в здравните проблеми на провинциално равнище. Хората в градските, крайбрежните и богатите провинции в Източен Китай са по-здрави от тези в селските и по-бедните региони на запад. Междувременно, националният % на болните от диабет се е нараснал с повече от 50% сред 2000 година и 2017 година заради изменящия се метод на живот, в това число нараснала консумация на алено месо и понижени равнища на физическа интензивност.

Китай се стреми да понижи натиска върху публичната си здравна система, като се пробва да смъкна цените на медикаментите и да насърчи повече вложения в лечебните заведения.

Страната се възползва от намаляването на майчината и детската смъртност в продължение на съвсем три десетилетия, които са съпътствали икономическия напредък, както и от напъните си за използване на национални стратегии за битка с инфекциозните заболявания.

В Съединени американски щати сърдечните болести са водещата причина за гибелта през 2016 година, последвани от рак, произшествия, хронични болести на долните дихателни пътища и инсулт.

Хроничната обструктивна белодробна болест, или ХОББ, и рак на черния дроб също са водещите аргументи за гибел в Китай.

В съпоставяне с страни със сходно равнище на икономическо развиване, като Русия, Китай има извънредно високи равнища на инсулт, ХОББ, рак на белите дробове, рак на черния дроб, болежка в шията и рак на стомаха.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР