Хромът е един от най-необходимите минерали за правилната физиологична функция

...
Хромът е един от най-необходимите минерали за правилната физиологична функция
Коментари Харесай

Най-богатите на хром храни

Хромът е един от най-необходимите минерали за вярната физиологична функционалност на тялото. В човешкото тяло, хромът се намира най-вече в тривалентна форма (Cr3+). Тази форма е основна за оптималната функционалност на инсулина – жизненоважно съединяване регулиращо метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини, както и абсорбцията на глюкоза от кръвта.

За разлика от макронутриентите, от които се нужни десетки или стотици грамове всеки ден, микронутриенти като хрома изискват приема на 25-35 микрограма на ден. Пълнозърнести храни, яйца, плодове и зеленчуци са положителни източници на детайла, само че най-големи концентрации на хром има в мидите (около 130 микрограма на 100 грама), бразилските орехи (100 микрограма на 100 грама) и в крушите (27 микрограма на 100 грама).

По принцип малко хора наблюдават за минералния си банкет, още по-малко за равнищата на признат хром. Това е обикновено, тъй като металът се набира от доста типове храна за човешкото тяло и по този начин или другояче се всмукват едвам 2-3% от признатия с храната хром, останалия бива обособен с урината. Предозиране с хром се следи извънредно рядко.

По-често обаче се следи дефицит на хром в тялото – не заради незадоволителния банкет, а заради погрешно хранене. Приемът на огромни количества елементарни захари води до обособяване на голяма част от усвоимия метал в урината, продължителното зареждане със системи също може да намали равнищата на хром в кръвта. Сиптомите на хромния недостиг включват нарушен глюкозен толеранс, загуба на тегло и комплициране.

Множество проучвания сочат към удобно въздействие на питателните добавки с хром по отношение на положения като нарушен глюкозен толеранс, следи се намаление на кръвната захар и нормализиране на мазнинния баланс, без съпътстващи странични резултати, даже при двойно повишен дневен банкет.

Ето и кои са най-богатите на хром храни:

Най-добрият източник на хром са броколите. В половин чаша броколи се съдържат 11 микрограма.

На второ място се подрежда гроздовият сок с цели 8 микрограма в една чаша.

Зърнестите хлябове и житните растения, сиренето, нежните меса, гъбите, аспержите, зеленият боб, картофите, бананите, ядките и меласата са останалите хранители източници на детайла.Червеното вино и портокаловия сок също спадат в графата " богати на хром ".

Дори и някои подправки като пипер и мащерка, могат да снабдят организма ни с хром.

Прекомерният банкет на този детайл също не е целесъобразен. Затова е значимо да знаем какъв брой тъкмо ни е належащо да одобряваме и имаме ли потребност от увеличение на храните, богати на хром, в менюто си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР