Христо Йовов - Бижутера е роден е на 4 ноември

...
Христо Йовов - Бижутера е роден е на 4 ноември
Коментари Харесай

Христо Йовов: Мъри има едно уникално качество - честен и не иска да се хареса на никого

Христо Йовов - Бижутера е роден е на 4 ноември 1977 година в Своге. Юноша е на Левски, само че играе още за Литекс, Локомотив (София), немския Мюнхен 1860, кипърския Арис. Шампион на България през 2006, 2007 и 2009 година с " Левски ". Носител на купата на страната през 2001 и 2004 с " Литекс " и през 2005 и 2007 година с " Левски ". Голмайстор на България през 2001 година с 19 гола за " Литекс ". В евротурнирите има 41 мача и 7. Има и 32 мача за националния тим на България с 5 маркирани гола. В кариерата си има 354 мача и 126 гола. Ето какво сподели той за " Новспорт ":

- Христо, какво очаквате от срещата Левски и ЦСКА през днешния ден на стадион " Васил Левски "?

- Нека има атмосфера. Пожелавам си цялостен стадион, тъй като последните години тези мачове отслабват като интерес от страна на почитателите. А всички знаем, че тази игра е основана да радва последователите на футбола.

- Искате хората, които ще отидат на стадиона, да останат удовлетворени от продукцията, която ще им покажат футболистите на двата тима?

- Трудно е в подобен мач всички да останат удовлетворени. Едни ще се радват, други ще съжаляват. Футболът, който ще покажат двата тима, би трябвало да задоволи хората по трибуните.

- Каква е вашата прогноза за този мач?

- Трудно е да се предвижда по какъв начин ще се развие срещата и кой ще е краен победител. Иска ми се Левски да завоюва, само че ще е сложен мач. В такива срещи е имало всевъзможни обрати и изненади. Не постоянно този, който е считан за любимец, е печелил срещата. Аутсайдерът в подобен мач също е печелил, така че си поисквам добър и прекрасен футбол. Ще се веселя Левски да завоюва. При сините се вижда израстване и тактическа зрялост, добра игра в двете етапи.

- Завръщането на Станимир Стоилов ли е главната причина за смяната в Левски?
 Драган Михайлович надъха
Драган Михайлович надъха " сините " преди дербито

" Всички дружно ", написа играчът

- Мъри има неповторими качества. Той има едно ужасно качество - почтен е към себе си и всички останали. Не желае да се хареса на никого, само че желае Левски да играе добър и първокласен футбол. Привържениците на Левски виждат и смяната в метода на игра на отбора, а това не може да не вдъхва оптимизъм.

- Стоилов не се опасява да постанова и много млади футболисти в състава?

- Това е от едно време, когато и ние бяхме млади (смее се). Той избира да работи с българи, а чужденците да не са доста на брой, само че да са качествени. Все по-трудно в България се намират качествени млади момчета, по тази причина и множеството клубове натъртват на чужденците.

- Затова ли в ЦСКА и Лудогорец залагат на играчи отвън България?

- Това е тактика, която всеки клуб самичък си избира. Ако търсиш бързи, моментни резултати, то привличаш чужденци, които към този момент са построени като футболисти. Този метод не е добър за подрастващото младо потомство. Ако искаш да правиш нещо в дълготраен проект, то тогава си даваш време и развиваш личните си фрагменти.

- Левски като че ли нямаше шанс за купата и ще играе два полуфинала с Лудогорец?

- Няма какво да се лъжем - на Левски ще е много мъчно против Лудогорец. В Разград не престават да развиват своя план. През този интервал взеха още нови футболисти, имат и нов треньор. В клуба ще желаят да продължат да са първи в класирането и да станат още веднъж първенци. Съвременният футбол се прави с пари, с доста пари. Това е самата истина. Другият вид е, в случай че ги нямаш, да имаш самообладание, да създадеш лични фрагменти, да ги реализираш, продадеш и инвестираш в облагата. Този път е по-труден и дълъг, само че е по-сладък, когато направиш такива прехвърляния.

- В другата полуфинална среща противници са тимовете на Славия и ЦСКА?

- ЦСКА наподобява любимец преди тези мачове, само че те са два и нищо не се знае. Червените не стартираха годината доста сполучливо, нямат право на повече издънки и ще разчитат на Лудогорец да позволява неточности. Славия залага на българчета, лични юноши, които се развиват. По-този метод те мъчно могат да станат първенци и да завоюват купата, само че на ЦСКА няма да им е елементарно против Славия.

- Кой ще стане първенец?

- По-всичко проличава, че това ще е Лудогорец. Имат прилична преднина. Тя може да се усили, в случай че Левски в неделя завоюва срещата с ЦСКА. В Разград разполагат с доста качествени футболисти. Могат да си разрешават и по-чести ротации. До края на сезона има още мачове, само че мъчно Лудогорец ще допусне някаква сериозна изненада.

- В Левски се надяват да вземат участие в евротурнирите, само че това може би ще е по-трудно през шампионата?

- Участие в Европа за Левски ще значи, че ще има още един по-бърз метод за справяне с финансовата обстановка в клуба. Класиране в европейските шампионати ще помогне за стабилизирането на клуба. Затова и ще създадат всичко допустимо Левски да завоюва квота за присъединяване в тези шампионати през есента.

- Кога Левски може да завоюва трофей у нас?

- Все още Левски е в играта за купата на България. Мъри Стоилов знае клубните проблеми и прави каквото може финансовите компликации да се подобрят. Казах ви, че огромен, сполучлив футбол се прави със съществени пари. Иска ми се напълно скоро, в близко бъдеще Левски да е в сериозната битка за купата и купата на България.

- Връщате ли се обратно във времето, гледате ли със синовете си ваши остарели мачове?

- Случва се, гледаме, те се майтапят с мен. Наскоро пускахме срещата с Барселона от групите на Шампионска лига.

- Загубихте с 0:5 на " Камп Ноу "?

- Да, споделих им тогава, че Барселона са имали шанс против нас (смее се). Шегувам се. Те се майтапеха с мен по отношение на мой отигравания в мача.

- И двамата ви сина упражняват футбол. Искате ли да ви наследят?

- Искам да бъдат положителни хора. Дали ще продължат с футбола, ще решат самите те. Засега вървят на тренировки, стараят се, има време и ще забележим какво ще се случи.

- В един от последните си мачове с екипа на Левски вкарахте гол на ЦСКА. Спомняте ли си?

- Да. През 2013 година. Победихме с 2:1. Аз означих за 1:0, след това ни изравниха, а по-късно Жоао Силва в последната минута вкара за 2:1 и Левски завоюва.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР