Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и Росен Христов, служебен

...
Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и Росен Христов, служебен
Коментари Харесай

Беновска към вице Алексиев: Докладвайте всеки ден откъде и цена на газа! И инфлацията!

Христо Алексиев, длъжностен министър на превоза и Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката, дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 22-ри август 2022 година, излъчена непосредствено в  , във  и по Радио К2 на 93.9MHz 

Илиана Беновска: Здравейте, господин Алексиев! Г-н вицепремиер, Вие знаете дали и по кое време се приказва доста – когато човек не владее тематиката и няма какво да каже. Може ли да Ви помоля, Вие сте порядъчен човек, Вие и Вашият сътрудник Христов, извинявайте, че дадох оценка – да кажете просто – господин Велев сподели, че цената, която се дефинира през днешния ден, пазарът не я приема. Вие казахте, че сте се спрели на 250 лв., доколкото разбрах, на мегават/час. В петък министър Христов сподели, че цената варира до 400 лв., отново на мегават/час евентуално.  

Моля Ви като жител и като човек, който работи тук и си заплаща налозите, получава си заплатата и заплаща заплати – обяснете ни по какъв начин ще се калкулира инфлацията. Можете ли да докладвате всеки ден или през ден, или два пъти седмично, имате 40 дни до октомври, какво ще вършим ние през зимата? Ще бъдем на студено, гладни, небогати, без заплати, с уволнени предприятия? Първо – тъкмо и ясно. Второ – с кого разговаряте, господин Христов? Търговски секрети, това-онова, нали разбирате, че не е доста скрито всичко това, което се случва и дано под заплаща на комерсиалната загадка не прикриваме неналичието на благоприятни условия.  

Казвате, господин Алексиев, че take or pay би трябвало да се ревизира. Как ще стане този номер? Европейска комисия ни пуска инструкция, която няма никакво законово учредения, да понижим с еди-колко си цената, потреблението и така нататък на газта.  

Христо Алексиев: Take or pay е друго. 

Илиана Беновска: Знам, само че Вие го свързахте. 

Христо Алексиев: На Европейска комисия не пречи то да бъде ревизирано. 

Илиана Беновска: Добре. Европейската инструкция по какъв начин ще я прескочим? И най-после ТЕЦ-овете. 

Христо Алексиев: По отношение на кое?  

Илиана Беновска: Регламентът, който ни постанова ползване на газ, цени, градуси. 

Христо Алексиев: Аз това отговорих, че все още търсим други възможности – LNG – и ще имаме сряда среща по този въпрос. Ако избрани предприятия, за които е допустимо, преминат на тези различни горива, ние ще реализираме и това, което се изисква от Европейска комисия и което е въведено с регламента – за понижение на 15 % на количествата природен газ, които се използват.  

Илиана Беновска: Можете ли да докладвате през ден, през три дни тъкмо и ясно какво се случва не под булото на “разговаряме с тоя и оня и цените са доста преференциални ”? Какво значи всичко това? Да е съответно. Не на последно място да запитвам за електроцентралите – ВЕЦ-овете и ТЕЦ-овете. Екоминистърът Сандов фриволно затвори няколко ТЕЦ-а. Виждате, че Европа отваря още веднъж въглищните централи, ние продаваме въглища на Украйна, на Сърбия и на други страни в Европа. Нашите ТЕЦ-ове, които сега биха могли да създават, са сложени под разпорежданията на министерството на околната среда и водите да се газифицират. Това го споделям най-сетне. Моля за отговор на всичките ми въпроси съответно. Благодаря! 

Христо Алексиев: Въпросът Ви допуска, че очаквате от нас за 3 непълни седмици да решим много проблеми, които се демонстрират в този момент, само че са трупани доста обратно във времето. 

Илиана Беновска: Не, да докладвате почтено и честно какво можете да извършите. 

Христо Алексиев: Винаги тъкмо по този начин рапортувам. И по тази причина всичко е обществено. Стъпка по стъпка ние Ви споделяме какво вършим. Инфлацията е проблем, само че тя не идва единствено от енергоресурсите. Виждате, че работим в превоза – превозът и транспортните разноски, които са повишени, също водят до доста съществено покачване на цените, тъй като те се акумулират във всяка една стока, услуга, материал. Ние какво се опитваме да създадем – би трябвало да понижим инфлацията, която се генерира тук в България, тъй като има привнесена инфлация, която е на международно равнище. Световният ред и инфлация не можем да ги спрем, само че желаеме да минимизираме тази, която се генерира тук. Както виждате, се опитваме методично да работим по такива решения, само че и обезщетенията основават доста съществени изкривявания. Трябва да решаваме първоизточника на тази инфлация, а не след това от горната страна да компенсираме и да влизаме в една серпантина. Опитваме се да работим на този принцип. За инфлацията мисля, че Ви отговорих, само че не очаквайте за 20 и няколко дни да решим тези въпроси, само че виждате, че и във връзка с газта има съответни решения – Ай Си Джи Би беше приведено в обикновено деяние, открит е механизъм за обезпечаване на парични потоци за “Булгаргаз ” и неговото стабилизиране. Министър Христов продължава да приказва с банките, тъй като може би ще ни е необходим и спомагателен запас, отвън тези 800 млн, които бяха обезпечени. Днес желаеме да чуем бизнеса, каква е тяхната пределна цена, какво те могат да понесат и след коя цена ще изпаднат в неконкурентоспособност, с цел да може в този момент, когато вършим тези разбори – по какъв начин ще осигурим тези количества и каква ще е цената на микса, сигурно ще бъде микс, не отиваме и избираме “Газпром ” и с никой различен няма да работим. Това желая да се знае, че не е нашата концепция. Искаме миксът да е нещо в тези граници, която ни слагат. Те са заинтригуваните лица, те са потребителите. Те желаят нещо като артикул, ние ще им даде – вземете, нямаме друго, ето Ви 500 лв. газ. Това не е никакво решение, по тази причина редовно се опитваме да работим. 

Илиана Беновска: Можете ли да докладвате регулярно какво вършите, тъй като бизнеса хубаво ще го чуем, само че ние сме консуматори на това, което създава бизнесът. 

Христо Алексиев: Разбира се. Всяка седмица има информация и от щаба, и от неговите членове какво се случва. Мисля, че по-конкретно не може да бъде. Като виждам, г-жо Беновска, Вие ми изземате функционалностите на ръководител. Заповядайте в щаба. Аз малко ще си умря, Вие ще водите съвещание.  

Илиана Беновска: Нямам такива упоритости. Очакваме Вие да ни спасите. Вие сте назначени за това тук. 

Христо Алексиев: Разбира се, че ще създадем всичко допустимо. 

Росен Христов: Ще се опитам да разясня цялата обстановка още веднъж. Миналата седмица успяхме да договорим доставките единствено на един танкер, заради липса на слотове и след днешната среща, където и бизнес, и синдикати посочиха цена на микса от порядъка на 250 лв., на процедура е неизбежно да не преговаряме с “Газпром износ ” за обновяване на доставките на газ по този контракт, само че не си правете илюзията, че единственото, което би трябвало да създадем сега, е да изпратим имейл до нашите контрагенти и доставките да тръгнат на супер ниска цена.  

Въпросът за Ревитуса – сътрудниците в Гърция оповестиха, това, в действителност, е от дълго време плануван потенциал и към този момент разпродаден – безусловно всички
слотове, в това число и с това уголемение, което те пуснаха, то към този момент е разпродадено. Какви бяха вариантите за разтоварване на Ревитуса – няколко частни компании предлагаха слотове на двуцифрени цени в милиони, което прави газта докарана до България неблагоприятен, макар че офертата на “Шиниър ” е конкурентна. “Шиниър ” доставен до Гърция, оттова нататък плащаме слотове, плащаме такса дневно за танкер, до момента в който се разтовари, плащаме пренос, би трябвало да създадем суап договорка, тъй като ние един цялостен транспортен съд няма по какъв начин да изконсумираме за няколко дни. 

Илиана Беновска: Можете ли в цифри да го кажете, тъй като звучи доста нереално? Обикновеният човек Ви слуша.  

Росен Христов: Цени съответно не можем да обсъждаме, тъй като това е комерсиална загадка и последният път, когато държавното управление разисква цени, наруши ползите на Азербайджан с мнения, че оттова взимаме газ 3-5 пъти по-евтино и сега сътрудниците от Азербайджан са доста скептични по отношение на договаряния с нас за увеличение на количествата, изключително на съперника цена. 

Илиана Беновска: Цената на “Газпром ” е ясна в контракта, който имаме с тях и тя служи като репер и съпоставяне. Не е ли по този начин? 

 
Росен Христов: В контракта на “Газпром ” няма число, което е цената. Договорът е с много комплицирана формула, привързана към интернационалните знаци, свързани с цените на газ и с цените на други горива, само че при днешни калкулации, ние всеки ден вършим тази симулация, разликата в съпоставяне със сегашните благоприятни условия за доставка, е в пъти по-евтино. Разликата е фрапантно по-ниска и в случай че ние желаеме да създадем микс, непосредствен до 250 лв. на мегават/час, без този газ е невероятно. Терминали за разтоварване на Ревитуса – чакаме да разгласят търг сътрудниците от Гърция след няколко седмици, само че това са
слотове за 2023 година, където “Булгаргаз ” ще взе участие и по-късно ще подновим питане към “Шиниър ” и други компании, снабдители на LNG, да създадат съответни предложения за доставка на газ, откакто имаме контрактувани слотове и откакто знаем на кой дати и на каква цена сме ги букнали тези слотове. Не мога да схвана предходното държавно управление и предходното управление на “Булгаргаз ” какво са правили от април до момента. От май имаме рамково съглашение с “Шиниър ” за доставка на газ с танкери LNG и от май до момента нямаме резервирани слотове. Офертата изтичаше на 19-ти, ние постъпихме на 3-ти август, т.е., за две седмици трябваше да организираме слотове, нещо, което те не са създали от май до август. Защо това е по този начин – аз не мога да Ви кажа, само че е безспорна безнаказаност, в случай че не и противозаконни дейности. Не единствено, че не са правени старания за решение на газовата рецесия от април, когато видяха накъде вървят нещата, само че казусът е маскиран.  

В ниския интервал на консумация лятото, когато огнището в Чирен би трябвало да се нагнетява, те назад са изпомпвали количества, които са фактурирани евтино. Те са доставяни по функциониращия контракт. Те изпомпват тези количества и ги продават на евтина цена, нагнетяват вероятно по напълно друга счетоводна и симулират, че цената на газта е ниска и няма никакъв проблем, до момента в който целият балон не избухне и се вижда, че нямаме нито количества и тези, които имаме, са на цената, на която бизнесът не може да си разреши да купи. Трябваше в незабавен порядък най-малко количества да организираме, с цел да може нещата да действат, въпреки и на границата на икономическата целенасоченост и в това време в този момент да намерим евтина газ.  

Да Ви кажа за “Газпром износ ” – предходното държавно управление направиха всичко допустимо този контракт оттук насетне да действа доста мъчно и договарянията да се съвсем невъзможни. Нагнетихме връзките с Русия до краен лимит и такова нещо в никакъв случай не е било. Ние изгонихме десетки дипломати, прекратихме всякаква връзка, водени са някакви безобразни преписки, тъй че обстановка с “Газпром износ ” въобще не е розова и сега ние явно ще би трябвало да се обърнем към тях. Не чакам нито лесни, нито бързи договаряния, нито кой знае какъв резултат, при все нашите благоприятни условия да преговаряме и опит от частните компании, откъдето пристигам. За разлика от предходния министър аз не съм продавал телефони преди да стана министър на енергетиката, тъй че при всички тези специалисти и благоприятни условия, които имаме, договарянията с “Газпром износ ” ще бъдат доста тежки и мъчно, поради всичко направено досега. Много е мъчно да се договаря, да накараш някой да ти даде евтина газ, когато цената на борсата в Европа е в пъти по-висока. Защо те да дават на нас, а не си я продават в Европа, където незабавно да я пуснеш, незабавно изчезва, тъй като хората купуват? Не си мислете, че това, което би трябвало да създадем, е да звъннем един телефон на “Газпром износ ” и да им кажем – хора, почваме да плащаме по формулата, която сте ни изпратили и всичко е наред. Нищо сходно. Трябва да водим доста интензивни договаряния, с огромна политическа поддръжка, с замесване на всички контакти, които имаме и в частния бранш, и в политическия, с цел да може това да проработи.  

Същото, което направихме и с Турция и благодаря на турските сътрудници и сътрудниците от Щатите, и на сътрудниците от президентство, министерски съвет, че направихме невъзможното предходната седмица да си уредя среща с турския заместник-министър на енергетиката и с изпълнителния шеф на “Боташ ” и да организираме този един единствен
слот. Вие не може да си визиите каква преписка и какво звънене беше, с цел да може да го организираме това нещо.  

Създава се някакво усещане, че ние вършим чудеса и единствено би трябвало да кажем “да ” и нещата да тръгнат. Оттук нататък, в случай че желаеме систематичен газ на ниски цени, би трябвало доста да се постараем и да компенсираме всичкото закъснение и неверни дейности от предходното управление на “Булгаргаз ” и на държавното управление. Дали е допустимо – съгласно мен да, щом съм се хванал да го върша и желая да го направя – имам вяра в триумфа, само че никога не очаквайте от през днешния ден за на следващия ден нещата да тръгнат и да се оправят. Бизнесът през днешния ден беше безапелационен, синдикатите също – газ на каквато и да е цена на нас не ни би трябвало, би трябвало ни микс, който да задоволи избрани стопански параметри и това е, което продължаваме да работим. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР