Християнският свят почита на 25 декември Рождество Христово - Коледа,

...
Християнският свят почита на 25 декември Рождество Христово - Коледа,
Коментари Харесай

Здраве за цялото семейство. Честито Рождество Христово

Християнският свят уважава на 25 декември Рождество Христово - Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник - Исус Христос. В западния свят децата пишат писма до Дядо Коледа с пожелания за себе си и фамилията си. Какво най-често си пожелават децата в България в своите писма?

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Малко преди раждането на Божия наследник, майка му Мария дружно с Йосиф отишла във Витлеем, който по това време бил нищожен град в покрайнините на Йерусалим.

Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера отвън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наоколо пастири, че на света е пристигнал Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася парченце от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата епоха.

В националния календар Рождество Христово стартира в среднощ с обичая коледуване. В него вземат участие единствено мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се назовават коледари, коладници, коледаре или коледници. От среднощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специфични коледни песни с пожелания за здраве, благополучие в фамилията и богата годишна продукция, а стопаните ги подаряват с коледарски краваи, пари и разнообразни храни.
 В патриаршеската катедрала Писмата до Дядо Коледа
В Европа и Съединени американски щати се е наложила традицията за Дядо Коледа, който носи дарове на деца по целия свят, които са слушали. Те му пишат писмо, с което си пожелават каквото желаят, а той единствено за една вечер съумява да разнесе подаръците благодарение на магическата си шейна и елени и да ги остави под елхите във всички домове.

И тази година Български пощи проведоха конкурс "Най-красиво писмо до Дядо Коледа ". Пристигнали са хиляди писма от деца от цялата страна, оповестяват от организацията. Писмата са съпроводени с доста рисунки, стихове и приложения.

Всички ще получат специфичен отговор от Добрия дъртак, а най-красивите и истински измежду тях ще бъдат отличени с награди, споделя пред Българска телеграфна агенция Милена Тошева от националната пощенска работа.

Превърналият се в обичаен детски конкурс продължава към този момент над 25 години, напомни Тошева и акцентира, че детските писма до Дядо Коледа по време на празниците се усилват с всяка минала година. Само за софийското районно ръководство, в което работи тя, пристигналите писма са над 4000.

"Всяко дете ще получи отговор. Като негов адресант е посочен Дядо Коледа, Лапландия, Северен полярен кръг ", споделя Тошева. Подаръците за спечелилите в състезанието във всички районни равнища са разнородни - играчки, детски книги и коледни картички.

Съдържанието на някои писма също е доста забавно и в множеството случаи те са написани с детски почерк. Повечето деца пожелават най-много здраве за себе си и своите фамилии, твърдейки Дядо Коледа, че са слушали родителите си през цялата година и усърдно са учили своите уроци, въпреки и от време на време онлайн поради пандемията. Не липсват и желанията за най-различни дарове.

Има и доста нетрадиционни стремежи, като да вземем за пример тест за бременност, което дете желае да даде на майка си, с цел да има свое братче или сестриче. Друго дете пък настоятелно моли Дядо Коледа да му прати фотография на елена Рудолф. Различни домашни любимци също са измежду честите стремежи, които децата насочат в писмата си. Има и такива, написани на британски език.

Милена Тошева напомня, че основната цел на състезанието е просветителна, с цел да могат децата и подрастващите да се учат да адресират своите писма и колета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР