Християн Стоянов е новият-стар световен шампион!Гордостта на Габрово спечели второто

...
Християн Стоянов е новият-стар световен шампион!Гордостта на Габрово спечели второто
Коментари Харесай

Християн Стоянов спечели световно злато за втори път!

Християн Стоянов е новият-стар международен първенец!

Гордостта на Габрово завоюва второто си международно злато, като победи в бягането на 1500 метра, категория Т46, на шампионата на планетата за спортисти с физически увреждания в Париж.

Спортист №1 на България за хора с увреждания дублира купата си от 2019-та в Дубай с превъзходно тактическо тичане. 14 състезатели застанаха на старт. Фокусът на габровският спортист беше главно върху международния рекордьор в дисциплината Майкъл Рьогер от Австралия, който беше постигнал и най-хубавите резултати през сезона.

Бягането се разви тъкмо съгласно проектите на Стоянов и неговия треньор Евгени Игнатов. Рьогер наложи движение след първите 500 метра и разтегли групата, а Хрис, който потегли 4-5-ти след старта, последователно стартира да изпреварва противници, с цел да се настани зад него. В началото на последната обиколка дистанцията сред двамата беше 4-5 метра. Австралиецът опита още да форсира, с цел да дръпне напред, само че офанзивата му беше много ранна. Християн изчака търпеливо момента и със мощен заключителен спринт изпревари противника си на финалната права, след което даже му направи разлика от 6-7 метра, с цел да победи още веднъж по познатия метод – с високо и победоносно вдигната ръка. Времето, с което Стоянов пресече финала, беше 3:52:56 минути – негов най-хубав резултат за сезона. Както и преди четири години в Дубай, Рьогер остана със среброто (3:53:89), а бронзовия орден щастливо сграбчи Бечир Агуби от Тунис, откакто движещият се трети Самир Нойуа от Алжир падна 2-3 метра преди финала.

Така Хрис усили сбирката си с още едно извънредно влиятелно отличие. Той към този момент има два златни и един бронзов орден от международни шампионати, европейско злато и сребро и вицешампионска купа от Параолимписки игри. Следващата цел е злато и от игрите във френската столица през 2024-та.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР