Християн Пендиков и други младежи като него - изявени българи

...
Християн Пендиков и други младежи като него - изявени българи
Коментари Харесай

Преди нападението в Охрид, Християн Пендиков е подал жалба за заплахи в полицията

" Християн Пендиков и други младежи като него - изявени българи и общественици в Северна Македония, които работят за доближаване на македонци и българи и за правата на българите там, подадоха тъжби в полицията за закани против тях - закани за живота им, закани за набези. Полицията не е взела ограничения и не е взела поради тези тъжби. Копия от жалбите са изпращани и на разнообразни европейски институции ". Това заяви пред Виктор Стоянов от Фондация " Македония ".

По думите му десетки българи в последните дни са получавали такива закани: " Българи от разнообразни градове, в това число и Скопие. 7 от тях са подали тъжби в полицията, които обаче не са взети поради. Има младежи, които получиха директни физически закани на улицата и се опасяват да живеят обикновено. Съдействие от полицията няма. Те са подложени на гонения ". Християн Пендиков е бил атакуван и пребит, до момента в който е бил в ресторант с приятелката си. Първоначално е бил нападан вербално от тримата нападатели за това, че е българин, описа Стоянов и продължи:  " Казали са му, че не е мечтан в Македония поради това, че е българин. Той не е отвърнал и е тръгнал да си върви, с цел да предотврати вероятен случай. Пред заведението тримата са го нападнали и пребили ". Пендиков е със междинни телесни повреди. Счупена му е челюстта, има пръсване на прешлен, пострадвания по лицето, както и комоцио, изясни Стоянов и добави, че Пендиков е в приблизително тежко положение. 

Това е нахлуване от етническа ненавист, акцентира още той. По думите му досега няма обективни присъди на такива етнически набези над българи:  " Това не е случай. Това е модел на държание на избрана част от обществото в Северна Македония. Тези хора са под влияние на медиите и на избрани политици и общественици, които редовно насаждат брутална етническа ненавист към българския народ, без никакво съображение, и изключително към българите в Северна Македония ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР