Християн Пендиков е подал поне 5-6 сигнала в полицията в

...
Християн Пендиков е подал поне 5-6 сигнала в полицията в
Коментари Харесай

Пендиков: Нормално е в Северна Македония, да те бият, да те псуват, защото си българин

Християн Пендиков е подал най-малко 5-6 сигнала в полицията в Охрид поради получени закани през последните няколко месеца преди да бъде атакуван. Но реакция от правоохранителните органи в Северна Македония не е последвала. Заплахи са получавали и не престават да получават и други македонски българи, които той познава. Това описа младият мъж по БТВ.

" Имал съм закани доста и съм подавал сигнали в полицията. През цялото време. Не единствено аз, всичките момчета сме имали
закани. Че ще ме убият, че ще ме пребият, ще ми възпламенят къщата. Случва се от самото начало. Всички ние подаваме сигнали в полицията. Полицията по никакъв начин не реагира. Всичко най-лошо, което може човек да намерения, аз го получавам. И го получавах, и получавам още. Заплахите не престават ", сподели Пендиков.

Той не познава хората, които го заплашват. " Просто ми пишат във Facebook, Инстаграм, обществените мрежи, че ще ме убият, че следва всичко най-лошо ". От няколко дни му е назначена денонощна полицейска защита. " Защото имам закани, че ще дойдат и в България, че ще ме убият. Пращат ми фотография на оръжие и такива неща ", изясни Пендиков.

" Нормално е в Северна Македония, да те бият, да те псуват, да те стрелят, тъй като си българин. От полицията нищо да не подхващат ", добави той.

Християн Пендиков описа по какъв начин е атакуван на улицата: " Мисля, че бяха трима. Доколкото си припомням, повече (от един - бел.ред.) хора ме удряха. Познавам единствено единия. Този, за който споделих на полицията - Илия Спасески. Близък човек е на ВМРО-ДПМН. Другите двама не ги познавам. Единият сигурно не е от Охрид, другия не съм го виждал. Не знам от кое място е. Само една жена излезе от заведението и сподели, че в случай че не си тръгнат, ще извика полиция. И те си потеглиха, за благополучие, поради нея. "

След побоя той се е обадил в полицията: " Казах им какво е станало. Те ми споделиха " Ела тук ". Когато отидох в полицията, един служител на реда, този, който беше дежурен, излезе на открито. И в това положение, в което ме видя, сподели: " Ами, ти не си за тук, отивай в Спешната помощ ". Просто ме оставиха самичък да вървя - и в полицията, и в Спешната помощ. Без да реагират за нищо.
Прехвърлиха ме в специфична болница, където на идващия ден ми споделиха: " Търси си метод да се прибереш у дома и от
понеделник да си търсиш доктор в Скопие ". Сам. И аз - в това положение, просто се обадих на посланика в Скопие, на консула в
Битоля, с цел да ги помоля за някаква помощ. Не смеех въобще да се движа. Благодарение на бързите им дейности аз стигнах до
България и ВМА. "

На въпрос по какъв начин си изяснява, че двама души толкоз дълго време се търсят и не могат да бъдат открити от полицията в РСМ, Пендиков разяснява: " Просто не знам. Не мога да си го обясня. Не единствено за тези двама души. А по какъв начин може нашият клуб " Цар Борис " да е три пъти нападан в самия център на Охрид. Отсреща има банки, казина, те не могат да схванат кой стреля в центъра на града. Това е срамно. "

Младият мъж описа, че е подал документи за българско поданство на 30 декември. " Сега мисля да се запиша във факултет тук в България. Това е мое предпочитание от преди, в този момент ще имам късмет да изучавам нещо, да се изуча и да се върна в Македония. Просто ние сме от там. Редно е да се върнем... Аз съм от там, там съм роден. Там са приятелите ми, там ми е всичко. Защо да не се върна? Просто се надявам да се успокоят тези неща, които се случват от самото начало ", показа той.

" Искам да благодаря на българската страна, на президентството, на министерството на външните, на вътрешните работи. На всички хора, които ми помогнаха, на докторите. От болничното заведение – на сестрите, на чистачките, на народа, който живее в България, на доктор Врабески желая да благодаря, тъй като той също доста ми оказа помощ ", сподели още Християн Пендиков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР