Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност.

...
Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност.
Коментари Харесай

Хранителните разстройства се провокират от стрес и чувство за малоценност

Хранителните разстройства се предизвикват от стрес и възприятие за непълноценност. Това сподели Радосвета Вардева, психолог от Бургас.
Много дискутирани и в същото време подценявани здравни проблеми се пораждат в душeвността на индивида. Често фитнесът е средство за възобновяване на душевното равновесие и битка със напрежението. Нерядко има и противоположна страна – когато човек е воден от комплекси, вътрешни спорове и опити за подражателство на сполучливи модели. Вардева разясни, че най-често срещаните болести от този вид са питателните разстройства.
„ Съществуват доста разновидности на питателните разстройства и всички те се характеризират с абсолютизиране на смисъла на храната или телесното тегло. Става дума за болести, създаващи трайни психологични настройки у болния към храната и храненето изобщо. Това са комплекси по отношение на външния му тип, които вземат застрашителни размери. Проявяват се съществени физиологични признаци и имат редица затруднения, някои от които даже могат да доведат до съдбовен край “, сподели още тя пред " Фокус ".
По думите ѝ анорексията е невроза, която нормално визира дамите през ранните години на юношеството.
„ Те отхвърлят да се хранят заради нереалистична оценка на личното тегло, което считат за наднормено. Налице е отвод от постоянно хранене и сортиране единствено на няколко типа храни или минимално хранене. Булимията е различен вид сходно заболяване. Болният от време на време преяжда и по-късно повръща. Основните признаци са пристъпи на преяждане, последвани от провокирано повръщане или приложимост на слабителни средства, с цел да се предотврати усвояването на храната. Възможно е тежестта на болния да е в норма. Честото повръщане води до безсилие. Орторексията е патологична фикс идея да се яде единствено здравословна храна. Тази завладяваща концепция може да се трансформира в болест, когато не се одобряват червени меса, риба и други значими хранителни артикули и се стигне до недохранване “, сподели още Вардева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР