Хранене и здраве Деветдесет процента от хората не ядат това,

...
Хранене и здраве Деветдесет процента от хората не ядат това,
Коментари Харесай

Човекът е същество, склонно към безконтролно увличане ♥ Лидия КОВАЧЕВА

Хранене и здраве

Деветдесет % от хората не ядат това, което им е належащо. Храната не е подбрана нито по качес­тво, нито по количество. Обикновено е бедна на вита­мини, богата на белтъчини и по-голяма по количество.

За прехранването на хората се приказва доста, само че ра­зяснителната работа към този проблем не е на висота. Не може освен да се приказва, само че не може да се мисли за естествени функционалности, до момента в който съществуват наднормени килограми. Има ли патологична тъкан, не може да се мисли за обикновено здраве. Само с възобновяване на естествените килограми може да се мисли за същинско здраве.

Нека погледнем образеца на хора, които са запазили своята продуктивност до дълбока напреднала възраст. Итали­анският художник Тициан, който умира на 100 години, и то от чумна зараза, покосила тогава Италия, е ра­ботил до последната си година, създавайки шедьоври. Той макар материалните си благоприятни условия вечно е запазил невзискателност и мярка в храненето. На портрета го виждаме като слабоват жизнен дъртак. Микеланджело има основани творби и след 80-та си годишни­на. Той е бил постоянно изключително елементарен в условията си по отношение на яденето, хранейки се дружно с служащите. Големият откривател на нашия век Едисон е ял всеки ден храна под грамаж, с цел да не се увлече и да изяде повече, в сравнение с би трябвало. В неговото семейство дребното ястие е било традиция, което е дало своя ре­зултат. Неговите родители доживяват над 100 години, както бабите и дядовците му. Едисон прави забавен извод за актуалното хранене, че храната, която се употребява от цивилизованото общество, е седем пъти повече от нужното. Той написа: „ Човешката маши­на се похабява и хората не умират, а довършват живота си със самоубийство “. Едисон е прав, това е хронично самоубийство.

Съвременници сме на една нова цивилизация, но­сеща на индивида хубост и благополучие, само че и нежела­ни спътници, влияещи зле върху здравето на индивида, за което приказва увеличаващият се брой на хроничните за­болявания и по този начин наречените „ заболявания на цивилизаци­ята “. Факторите, оказващи съдбовното си влияние, са доста, само че преди всичко е откритият и признат метод на хранене.

За това, че храненето се нуждае от промяна, меж­ду учените има цялостно единогласие, само че те не са на едно мнение нито във връзка с качеството му (състав на храната), нито за нужното количество. В препоръ­ките се явяват освен разлики, само че и несъгласия. Ясно е, че една обща диета за всички хора и нации не може да съществува, тъй като от голяма важност в тази ситуация е и географското разположение, климатът, продукция­та на земята, на която живее този народ, направеният усет към откритата употребена храна и т. н. Но кол­кото и разлики да съществуват, на всички меридиани индивидът си остава със своите условия за храна като избран биологичен тип. Оказа се, че в страните с висок стандарт на живот с увеличението на потреблението на месо, месни кон­серви, яйца, мляко и млечни артикули, масло, захар и захарни и сладкарски творби, пораства и броят на „ заболяванията на цивилизацията ”, като: атеросклероза, диабет, хипертония, кариес на зъбите, нервни болести, заболявания на храносмилането, рак и прочие

Възниква въпросът - за какво боледуват хората? Отговорът в основата си е един - отклонения и нарушавания в  природосъобразните правила на живот, сред които и методът на хранене.

Големият въпрос, на който би трябвало да се даде отго­вор, е: Коя е храната, нужна за индивида, с цел да го поддържа в положително здраве?

За да се обясни този въпрос обаче, е належащо да се потърсят грешките и нарушаванията във възприетия метод на хранене, с цел да се направи надлежно и необхо­димата промяна. Отчетените нарушавания се оказаха доста, само че те се свеждат до две съществени линии: нарушавания в употребяваното количество - пре­вишавайки го, и нарушавания в качеството, т. е. в подбора на консу­мираната храна.

За позволените нарушавания в количеството на кон­сумираната храна красноречиво приказва фактът за не­прекъснато увеличаващия се брой на хора с наднор­мени килограми, създаващи през последно време от ден на ден грижи на експертите.

Човекът е създание, склонно към безотговорно заслепение. И ето, той го демонстрира и тук. Преизобилието на храни, предлагани на всяка крачка в красиви и съблазнителни блестящи опаковки, насърчават непрекъ нато тази податливост в индивида. И в случай че той авансово не си е изработил схващане, отношение и твърдо мнение по въпроса, то това безотговорно въодушевление доста скоро си споделя думата... и доста скоро тежестта стартира незабелязано да се усилва. За неприятните последици от затлъстяването и над­нормените килограми към този момент се изнесе много информа­ция: повредено храносмилане, сърдечносъдова система претрупано сърце и отделителни органи, бели дробо­ве и всички системи в организма. Постепенно разви­ващата се недъгавост на тъканите довежда до тежки болестни положения. Преуморените от работа органи освен боледуват, докарвайки с това доста неприят­ности, грижи и непотребни премеждия, само че на тези органи се редуцира животът, а с тях и на техния неблагоразумен притежател. При наличност на наднормени килограми здраве не може да се чака.

Много постоянно към нас се задава въпросът по отношение на количеството на храната. На лекаря се задава въпро­сът: „ само че какъв брой би трябвало да хапвам?! “... и несъмнено, конкре­тен отговор няма, а и не може да има, тъй като необходи­мото количество е строго самостоятелно за всекиго и в калории, и в грамаж. Това е задача, която всеки би трябвало да позволи персонално за себе си. Но с изключение на количествените нарушавания в храненето на цивилизования човек се позволяват и качествени на­рушения, т. е. подбора на това, което той си сервира на масата за хранене. Че това е по този начин и че се бърка, потвърждават разрастващите се болестни положения, които се лекуват единствено със сменяне на диетата, с оформянето на друга форма на сервираната дневна храна. Така при заместване шаблонния метод на хранене с вегетариански постоянно здравето се връща.

Ето тук поражда също един огромен въпрос: какво би трябвало да сложим на масата?

т. е. по какъв начин би трябвало да оформим нашето на ден меню, с цел да бъде храната извор на здраве, а не на заболявания?

Прекият отговор на този въпрос е сложен. Шаблон и тук не съществува и не може да съществува. Както все­ки би трябвало да се научи да дефинира нужното днев­но количество от нужната му храна, по този начин би трябвало да знае да дефинира и това, което би трябвало да оформи като дневен рацион съгласно своя обичай, специалност, физи­ческо натоварване, сезона и... съгласно персоналния си усет и желаните храни.

Ясно е, че издаваните непрестанно кулинарни кни­ги, богати с всевъзможни предписания и рекомендации, не слу­жат на здравето, защото насочват мисълта освен към топлинното култивиране на храните, само че и към комплицирани и неподходящи комбинации с храните. Нашият сто­мах обича простичкото... Още преди 25 века Хипократ изрече мисълта: „ Храната би трябвало да бъде нашето лекар­ство и лекарството нашата храна “.

От: „ Дишане, хранене, здраве “, Лидия Ковачева, изд. „ Гуторанов “, 2007 година
Снимка: Лидия Ковачева (1914-2002)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР