Храната е крайъгълният камък на празничния сезон. Тя събира приятели

...
Храната е крайъгълният камък на празничния сезон. Тя събира приятели
Коментари Харесай

Какво се слага на празничната трапеза по света

Храната е крайъгълният камък на празничния сезон. Тя събира другари и семейство, с цел да споделят мемоари, културни обичаи и страхотни усети. От пудинг със смокини до плодова торта, доста храни могат да донесат празнично въодушевление. В взаимозависимост от това къде живеем, ястията, които се смятат за естествена част от празничното угощение за някои, може да наподобяват напряко странни за други. Да забележим 14 неповторими празнични храни, които ядат по света по време на коледните и новогодишните празници.
 Коледа, коледни базари и кои са местата с най-вече коледно въодушевление в София
Коледно, по-коледно, най-коледно

Кои са най-празничните базари в София

1. Bûche de Noël, Франция

Известен още като бъдник, bûche de Noël е сладостен десерт, сервиран във Франция по време на коледния сезон. Въпреки че има доста разновидности, един от най-често срещаните типове се прави с високомаслена (заквасена) сметана, какао на прахуляк, яйца, захар и ванилов дестилат.
 Снимка 599348

Обикновено се украсява с пудра захар и плодове. Bûche de Noël отбелязва традицията за рязане и изгаряне на особено селекциониран пън, прочут като бъдник. Тази езическа традиция е въведена в християнския празник преди доста епохи. Повечето хора се любуват на този десерт сред Бъдни вечер (24 декември) и Нова година (1 януари).

2. Сельодка (Сельодка под шуба), Русия

Докато множеството страни честват Коледа на 25 декември, Русия е една от дребното страни, които честват този празник на 7 януари в сходство с православния Юлиански календар. Разговорно известна като " херинга под шуба ", сельодката е известно ядене, сервирано по време на празничния сезон в Русия.
 Снимка 599347

Основните му съставки включват маринована херинга, твърдо сварени яйца, майонеза и настъргани зеленчуци като моркови, цвекло, картофи и лук. Ястието получава името си, поради горния си пласт, който нормално е изработен от майонеза или дресинг от цвекло, като прилича топло зимно палто. Въпреки че това може да наподобява като нетрадиционно ядене, то е отличен източник на протеини, калий, антиоксиданти и витамини А и В1, B2 и B3. И е много известно и в България през последните години.

3.

Подобно на националното ядене на Етиопия, Doro wat (пилешка яхния), Beg wot е известна агнешка яхния, сервирана по време на празничния сезон. Седмици преди празниците фермерите слагат агнетата на висококалорична диета.
 Снимка 599342

Така се получава тлъсто, нежно месо, което се прибавя към яхния от лук, домати, чесън, кибе (етиопско масло), примес от подправки Бербере и разнообразни други подправки. Много сервират beg wot с injera - известен плосък самун. Това ядене е богат източник на протеини, въглехидрати и антиоксиданти.

4. Горещ шоколад, Перу

Ако ни би трябвало рецепта за най-хубавия парещ шоколад, може да опитаме перуанския парещ шоколад с подправки. Прави се с шоколад, кондензирано мляко и композиция от подправки, като канела, чили на прахуляк, карамфил и индийско орехче.
 Снимка 599346

Всъщност тази напитка е толкоз известна, че има лично събитие, известно като la Chocolatadas, по време на което хората се събират и сервират парещ шоколад с подправки с известна торта, известна като panetón.

5. Mince pie, Англия

Известен също като коледен къс, паят с кайма е необятно известен и исторически празничен десерт. Въпреки името си, множеството модерни пайове с кайма са безмесни. Традиционно пайовете с кайма се подготвят от настъргано говеждо или овнешно месо, сушени плодове и подправки.
 Снимка 599345

Повечето разновидности през днешния ден обаче се състоят просто от тесто за сладкиши, сушени ябълки и стафиди, дестилирана спиртна напитка, зеленчукова лой и примес от подправки, съдържаща индийско орехче, карамфил и канела. Интересното е, че пайовете в миналото са били с продълговата форма, с цел да пресъздават ясла, макар че множеството пайове с кайма, сервирани през днешния ден, са кръгли.



По време на празничния сезон bibingka е нормална закуска във Филипините. Bibingka се състои от оризово брашно или леплив ориз, кокосово мляко, захар и вода, увити и приготвени в бананови листа. Яйца, сирене и кокосови стърготини от време на време се прибавят като гарнитура. Това ядене нормално се сервира за закуска или след Simbáng Gabi - деветдневна поредност от филипински католически меси, водещи до Коледа.
 Снимка 599344

Всъщност всекидневно е отвън църквата да има заведения за хранене, където посетителите на църквата могат да си купят bibingka и други известни десерти, като сладкиши с ориз на пара, известни като puto bumbong. Мнозина се любуват на тези лакомства с чаша парещ чай или кафе.
 So Simple, Nadya's Knit, Котаракът Бойда, Artikos, NaturaBG - пет хрумвания за бюджетни коледни дарове от български производители
5 хрумвания за бюджетни коледни дарове от български производители

Хем на ниска цена, хем родно, хем потребно

7.

Маслените торти () са канадски десерт, който се сервира по време на доста празници, само че най-много на Деня на благодарността и Коледа.
 Снимка 599343

Те са дребни тортички със сладостен заряд от масло, захар, кленов или царевичен сироп, яйца и от време на време орехи и стафиди. Канадците се любуват на тази маследна хубост с чаша кафе за още по-голям лукс.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР