Храмът Ryoanji в Киото е обект на световното културно наследство

...
Храмът Ryoanji в Киото е обект на световното културно наследство
Коментари Харесай

Дизайнът на Mazda е вдъхновен от японски храм

Храмът Ryoanji в Киото е обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО и е считан от познавачите за най-красивия японски образец за алпинеум Sekitei с шарки наподобяват течаща вода. 15 стратегически ситуирани камъка наподобяват като плаващи.

Тази дизайнерската идея въодушевява доста японски художници, в това число дизайнери от автомобилния производител Mazda. Това води до нравствен метод към дизайна на автомобила, включващ и магическото привличане на празнотата, което е известно от дзен. Нетипично за европейското усещане е това „ изкуство на пропуща. “

Акира Таматани, основен дизайнер на Mazda, изяснява, че премахването на повърхностите на автомобила от всички непотребни детайли съставлява най-хубавият израз на " yohaku " - празно пространство, чиято повърхнина отразява околната среда. Прецизното нареждане на детайлите в интериора следва концепцията за " ma " – основаване на пространство, в което светлината, идваща извън, е доминантна. Дизайнерът също по този начин показва, че Ryoanji е образец за японска хармония и изложение на светлина.

„ Светлината в градината се свързва с течението на времето и промяната на сезоните “, изяснява Таматани. По сходен метод дизайните на Mazda употребяват светлина, отразяваща се върху повърхността на автомобила или блестяща в интериора, с цел да изразят приключването на времето. За разлика от дизайнерските трендове, които се концентрират върху изразителността и въздействието, Mazda продължава да прегръща класическата японска сензитивност.

„ Имам възприятието, че нашите коли се харесват най-вече на хора, които харесват и ценят тази достоверност, основана на обичайна японска хармония “, споделя шефът на дизайна. Както в храма, „ стаята “ в Mazda също би трябвало да ви приканва да мислите за заобикалящата ви среда, да се свързвате с нея и да вършиме нови открития.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР