Хората винаги са се стремели към дълголетие и са мечтали

...
Хората винаги са се стремели към дълголетие и са мечтали
Коментари Харесай

Учените доказват, че човешкият живот няма граница: След 100 годишна възраст, всичко едва започва

Хората постоянно са се стремели към дългоденствие и са мечтали за безконечен живот. Дали учените са на прага да осъществят тази човешка фантазия?

Според библейските митове, в старите времена хората са живели 500-800 години. Човешкото дългоденствие е противоречива тематика, само че в последните изследвания учените стигнаха до извода, че биологичната възможност от гибел се усилва единствено до 105 години, а по-късно всичко зависи от самите нас.

Американски и италиански учени разгласили в списание Science, ново изследване за опциите на човешкото дългоденствие. Говорителят на групата, Кенет Вахтер от Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати, съобщи, че наблюдавайки възрастни италианци, стигнали до доста любопитно умозаключение – през 105-ата година от живота вероятността от ненавременна гибел престава да нараства.

На 60 години вероятността от гибел е по-ниска, в сравнение с при 80, тъй като с времето здравословното положение доста се утежнява. Но при 105 и при 115 вероятността за гибел е една и съща – животът е в нашите ръце.

В изследването са взели участие 3836 поданици на Италия, 105 годишни и по-възрастни, като  са достигнали нужната възраст от 2009 година до 2015 година Повечето от тях, несъмнено, са дами и единствено 463 мъже са минали нужната линия. Оказало се, че „ кривите на заплаха “ след постигане на 105 години стават непрекъснати, което значи, че вероятността от гибел престава да нараства.

Като цяло в природата съществува по този начин нареченият закон на Гомперц, съгласно който достигайки избрана възраст, множеството представители на типа умират от напреднала възраст, до момента в който останалите имат по-голяма възможност за гибел с всяка последваща година.

Но учените не престават да се надяват, че човешкият живот не се подчинява на този тъмен закон, макар че през 2016 година американските откриватели обявиха, че хората могат да доближат най-много 110-115 години

Вахтер и неговите сътрудници не са съгласни с тази вероятност. Те анализирали цялата информация, събрана за дълголетниците и разкрили, че след 105 години нищо не се трансформира. Затова считат, че законът на Гомперц не е годен при хората, в противоположен случай вероятността от гибел би се нараснала даже след 105 години. И щом законът на Гомперц не важи при хората, то и предел на човешкия живот не съществува.

Данните наподобяват много надеждни и разумни, само че в научния свят, не всеки ги приема. Например, известният академик Брандън Милхолланд твърди, че безконечният живот е неосъществим. Той има вяра, че лимитът на човешкия живот може да е по-голям от 110-115 години, само че сигурно не може да продължи постоянно.

Фотопроект на Ян Лангер (Jan Langer) „ Лица на века “ (Faces Of Century)

Съвременният живот е спорен – по едно и също време се намират способи за лекуване на тежки заболявания и удължение на живота, а в това време той е толкоз стресов, рисков и не здравословен. Наистина до известна степен от нас зависи по какъв начин и какъв брой ще живеем. Повечето столетници живеят умерено и просто, не преяждат, не преследват илюзии. От друга страна, евентуално повече от столетниците са предразположени по рождение към дългоденствие. Освен това психически може да се програмира остаряването или оставането за дълго млад, здравето и заболяванията, живота и гибелта. Доказателства за това, са волята за живот на някои тежко заболели и безпричинното разболяване на хора, които се мислят за обречени.

Учените търсят да открият гена на дълголетието. Щом има столетници, значи той съществува, може да се открие и разгадае. Търсенията на учените са и търсене на механически способи водещи към дългоденствие и величие. Постепенно някои елементи от тялото се заменят с изкуствени. А някои считат, че в някакъв миг ще можем да се преместваме в напълно изкуствени тела и даже изцяло във виртуална действителност.

Но въпреки всичко нас ни вълнува дълголетието в човешка форма.

По данни на Националния Статистически Институт в България има 254 столетници, страната ни е на 3 място по брой дълголетници в Европа. Най-старият човек в актуалния свят е живял 146 години и е починал  предходната година.

До какъв брой ще живеят хората в бъдещето, единствено то ще покаже това.

Но както обичат хората да си пожелават „ Нека да до хилядим! ” – благопожелание да се доживеят 1000 години в берекет.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР