Позитивното отношение към живота предпазва от деменция, повече отколкото правилното

...
Позитивното отношение към живота предпазва от деменция, повече отколкото правилното
Коментари Харесай

Учените откриха тайната на дълголетието

Позитивното отношение към живота защищава от деменция, повече в сравнение с вярното хранене или неналичието на неприятни привички.

Изследователи от Северозападния университет (САЩ) обявили своите открития, направени въз основа на наблюдения на група от хора на възраст от 80 до 100 години по време на годишната конференция на Американската асоциация за теоретичен напредък, която се организира в Остин (Тексас).

Групата, която учените следили, включвала 74 души, които са запазили в преклонна възраст отлични интелектуални качества, без да имат най-малки признаци на старческа деменция. Тестовете посочили, че мозъкът на тези възрастни хора работи по-добре от този на 50-годишните.

Според професорът по когнитивна неврология Емили Рогалски, водещ създател на проучването, по-голямата част от участниците в изследването не са се придържали към здравословен метод на живот. 71% от тях пушели и 83% постоянно консумирали алкохол. „ Когато ги попитах за какво те мислят, че живеят толкоз дълго, някои от радостните остарели дами предположили – това е по този начин, тъй като ние сме с приятелите си всеки ден и пием мартини в пет часа “.

Никой от възрастните хора не следвал специфична диета, всички те били фенове на кафето, а някои не отричали хамбургерите и пържените картофи. Никой от тях не спял в продължение на осем часа дневно, както предлагат лекарите, нощният им сън бил доста по-кратък. Освен това никой от дълголетниците не бил прекомерно пълен. Анализът посочил, че доста високият показател на телесна маса на възраст над 80 години усилва риска от гибел. „ Няма нищо неприятно да си пълен, когато си млад, само че в преклонна възраст няма нищо положително “ – споделя в тази връзка съавторът на Рогалски професор Клаудия Кавас.

Това, което изцяло обединявало всички участници, било личностната характерност. Всички те не били изгубили усета и любознанието към живота, отличавали се с положителна настройка, прочувствена непоклатимост, с оптимистична позиция към всички проблеми, били доста обществено дейни и имали доста другари. Средната възраст за пенсиониране измежду участниците била съвсем 70 години. 18% от тях по този начин и не се пенсионирали, а останалите, към този момент пенсионери, или почнали нова кариера, или осъществявали дейна социална работа. „ Това още веднъж удостоверява концепцията, че самотата е безмълвен палач “, споделя Рогалски.

Учените изследвали посмъртно мозъка на 10 участници в проучването и разкрили обилни структурни характерности в него. И по този начин, в мозъка на дълголетниците имало доста характерни нервни кафези. Концентрацията на тези неврони била по-висока от междинната за 80-годишните и даже по-висока от при 20-годишните. Невроните декор Економо се считат за свързани със способността за обществена връзка, само че също по този начин са виновни за високоскоростните връзки сред другите области на мозъка. Особено огромни клъстери на такива кафези са открити в предния циркулационен кортекс, районът, виновен за вниманието и работната памет. И тази част на мозъка на дълголетниците била по-плътна спрямо тази на 50-60-годишните хора. Рогалски и сътрудниците й към момента не знаят по какъв начин остатъкът от неврони в мозъка на дълголетниците и неналичието на признаци на старческа деменция са свързани.

В мозъка на някои дълголетници били открити натрупвания на бета-амилоидни и тау протеини, с които постоянно се свързва заболяването Алцхаймер, само че не се следили никакви признаци на тази болест у изследваните хора. Освен това, у дълголетниците не се разкрила висока интензивност на гена APOE 22, за който се счита, че защищава от деменция.

Откритията на Рогалски и сътрудниците й оферират изцяло нов взор върху аргументите за заболяването Алцхаймер и други деменции. „ Данните, които получихме, опонират на всичко, което съм изучавала по този въпрос в продължение на десетилетия. Дори мисля, че би трябвало да спрем да вършим проучвания и просто да стартираме да използваме мозъка си по-активно “ – споделя Кавас. – Примерът на тези хора е доста въодушевяващ – пият вино, кафе, усилват тежестта си, само че мозъкът им работи. Може би това е нещо, което може да ни опише всичко. “

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР