Интересно е как се изменят ценностите в нашето съвремие. Някога

...
Интересно е как се изменят ценностите в нашето съвремие. Някога
Коментари Харесай

Три български суперхрани

Интересно е по какъв начин се променят полезностите в нашето съвремие. Някога приоритет са били положителният живот и грижата за оцеляването. Двете са били взаимно свързани. Работата на полето, въпреки и сложна, не е натежавала, тъй като тъкмо тези полета са раждали прехраната на фамилиите.

Хората са усещали връзката със земята и не просто са я поддържали, те са се грижели за нея, облагородявали са я. Тогава храната е била полезност, тъй като е дарявала живот.

Днес пък имаме ГМО храна, която лишава живот и разболява. Но си имаме и могъща фармацевтична промишленост. Всичко е в опаковки – и храната, и по този начин нужните ни медикаменти. В тази връзка ще изтъквам Луиз Хей, който трайно се настани в съзнанието ми: „ Храня се единствено с неща, които порастват “. Звучи простичко. Но това е фундаментът.

Храната не е единствено пържени картофи, чипсове и сандвичи. И не се лимитира единствено до по този начин познатите ни въглехидрати, мазнини и белтъчини. За да е потребна и да ни поддържа здрави (нейното действително предназначение), тя би трябвало да съдържа и фибри, и минерали, и витамини, и микроелементи…

За благополучие от ден на ден хора в последно време обръщат взор към естествените блага и към суперхраните. Това е симптом, че желаят да възстановят прекратена си връзка с природата. А ние би трябвало да си припомняме понякога, че България изобилства от натурални храни и суперхрани. Те са на всички места към нас – в двора, в парка, на поляните, на полетата. Също както е било едно време. И също както едно време, те не престават да са източник на здраве и живот.

Коприва

За множеството хора изгодите от копривата се свързват с високото наличие на желязо. Но с изключение на желязо, в копривата се съдържат 20 аминокиселини, 8 от които са незаменими. Това са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани от организма и е нужно да се одобряват посредством храната. Сушената коприва е доста богата на белтъчини – цели 25% се съдържат в нея. За съпоставяне – в свинското месо са 16%.

Малко знае се, че наличието на витамин C в копривата е по-виско от това на лимоните, а наличието на витамин А – от това на морковите. Освен това има огромни количества витамин К, който е от огромно значение за съсирването на кръвта. Тя е източник на минерали, като: калций, магнезий, цинк, фосфор, кобалт и други Листата на копривата са богати и на хлорофил, а той от своя страна има противораково деяние и намалява киселиността на кръвта.

Използват я за детоксикация, тъй като има диуретични свойства и при неразположения, като алергии, анемии и артрит. Лекото натупване с коприва може да помогне при ишиас или схванатост в някои елементи на тялото.

 

Черница

Черницата може да върне зрението на слепец. Или най-малко по този начин казвали античните китайски медици. Наистина плодът укрепва защитните сили на очния нерв, само че концепцията на азиатските експерти била по-скоро да подчертаят вълшебните лечебни свойства на плодовете. Според китайските митове черниците са ключът към дълголетието. Освен при зъбобол, диабет, бъбречна непълнота и така нататък черниците оказват помощ и при афти. Танините в листата им работят заздравяващо върху устната лигавица. Борят се и против ензимите, които отделят разнообразни бактерии, преди те да съумеят да провокират кариеси по зъбите.

Плодовете на черница са извънредно богати на витамини. Особено високо е наличието на витамин А, С и В2. Срещат се следните минерали – фосфор, натрий, калий и магнезий. В черницата се съдържат 18 аминокиселини. В нейния състав съвсем липсват мазинини, а количеството на захар е относително малко, което я прави подобаваща за ежедневна консумация.

Черницата се възприема като помощно средство при бронхит; при леки форми на диабет също се употребява, поради способността й да понижава равнището на кръвната захар. Доказано е подобрението на активността на сърдечно-съдовата система.

Освен това в нея се съдържа ресвератол – счита се, че той има анти-застаряващо деяние, въпреки че това изказване не е подкрепено с научни доказателства. Дори и действието на ресвератолът към момента да не е изследвано върху човек, при направените проби върху гризачи са следени противовъзпалителни и противоракови резултати.

Черницата е положително средство за битка с разнообразни дерматози, поради съдържащия се в нея танин, който има изсушаващ резултат.

Проблемът при тях е, че черниците са едни от най-нетрайните плодове. Дори в ледник устоят единствено 2-3 дни, след това стартират да гният. За да се възползвате цяла година от лечебните им свойства, замразете ги във фризер. Най-добре във вода, с цел да не трансформират усета си и да се запазят оптимално потребните съставки.

 

Тученица

Тученицата може да се види безусловно на всички места. Култивацията й е почнала в предишното в Индия и Персия, след това се е популяризирала по целия свят, а през днешния ден, след дълъг интервал на занемаряване, питателните й изгоди я вършат все по-търсен артикул.
У нас тученицата се среща постоянно, ще я познаете по плътните, месести тъмнозелени листа във формата на розетка. Семената й са толкоз мощни, че могат да се запазят в почвата до 40 години, а самото растение е без особени искания към почва и климат. Малко растения могат да се похвалят с сходна мощ и устойчивост, а по сходен метод тученицата работи и на тялото ни при консумация. Мнозина я считат за бурен, само че в действителност тя съдържа доста потребни субстанции и витамини и се употребява като лек при редица заболявание. Някои от тях са: вирусни инфекции, възпалени сливици, възпаления на половите органи, цистит и други

Високото наличие на витамин А прави тученицата доста потребна за зрението. Само 100 грама са задоволителни, с цел да приемете половината от нужната ви за организма дневна доза от този витамин. В тученицата се откриват и витамините В6 и В9, както и минералите: калий, натрий, магнезий, фосфор.

Това растение е доста уместно за консумация от вегетарианци – в него се съдържа пет пъти повече омега-3 мастни киселини от спанака. Консумацията на тученица спомага за прочистването на кръвоносните съдове и насъбраните в тялото отрови.

Тя е и натурален антибиотик, който унищожава салмонела, туберколозни и други болестотворни бактерии.

Начините й за изразходване са както всички останали зелени растения – идеална е за салата, задушено или готвено. Използват се листата и младите по-тънки стъбла. В Гърция да вземем за пример е доста известна салата с тученица, фета сирене, домати, лук, чесън, риган и зехтин, в Турция я готвят сходно на спанак, а в Португалия я употребяват в супи. Разбира се, може да добавите шепа тученица и към зеленото смути.

Важно е да се спомене обаче, че тя не трябва да се употребява по време на бременност.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР