Хората в малкото село Глухар имат отговорно отношение към предстоящите,

...
Хората в малкото село Глухар имат отговорно отношение към предстоящите,
Коментари Харесай

В с. Глухар хората са уморени от избори, но гласуват с надежда да се върнат младите от чужбина

Хората в дребното село Глухар имат отговорно отношение към идните, трети по ред избори за 2021 година. Но към този момент не имат вяра, че от това зависи да пристигна смяна към по-добър живот. Съвсем трезво преценят, че политиката се взема решение в София, а грешките там рефлектират върху тях с цялостна мощ. Съзнават, че най-големият проблем, провокиран от егоизма на политиците, за които хората остават постоянно на назад във времето, е бедността и това, че множеството от децата им ги няма в селото. Заминали са за чужбина да търсят прехранване. Това най-вече тежи на жителите на Глухар и не са оптимисти, че нещо ще се направи, с цел да се върнат още веднъж младите в България.

Иначе, селото е едно от благоустроените села в региона на Кърджали, среща се единствено на 6 км южно от регионалния град. Има учебно заведение, библиотека, магазин, аптека, административна постройка и ж.п. гара. Голяма част от жителите му са мюсюлмани и през 2010 година е издигната, с дарения на компании от Кърджали и от локални поданици, и огромна джамия.



Въпреки преимуществата за добър живот в това планинско селце, хората не престават да отпътуват зад граница,, който четвърти мандат оглавява администрацията на с. Глухар.

 Еркан Юсеин
„ В Глухар живеят непрекъснато към 750 души. По непрекъснат адрес сме над 2100, обаче множеството живеят в чужбина. Освен тези с двойно поданство. Има и доста младежи, които единствено работят на открито. Обикновено през лятото селото набъбва до 1200, 1300 души. Глухар е хубаво място за живеене, може да се каже, че е измежду най-добре устроените в региона. Улиците са благоустроени, съвсем няма неасфалтирани. Основният ни проблем е преселението на хората. Спомням си през 2007 година, когато станах кмет, светеха единствено 15 крушки. В момента са 366. Но тогава единствено имащите право да гласоподават бяха 720 души, а сега това е общо броят на хората в селото. Този проблем не е единствено за община Кърджали, а за цяла България – няма хора, отпътуват си ”.

Хората от с. Глухар споделят, че не са се затруднили от машинното гласоподаване през юли и не се тормозят от сегашния избор. Вече са изтощени от избори, само че няма да се откажат да излязат да гласоподават , тъй като може би този път политиците в София ще се схванат и по-скоро ще сформират ново държавно управление. Хората от селото не са престанали да имат вяра, че ще се появи мощ, която ще направи България по-добро място за живеене. И тъй като през днешния ден вотът е 2 в 1 – ето какъв си показват бъдещия президент на България жителите на Глухар:

„ Обединител на нацията, само че малко ме съмнява дали ще съумеят да образуват държавно управление. Но нека стане, да има държавно управление и ситуацията да се оправи, тъй като в този момент със служебни държавни управления е по-трудно. Ще гласоподавам с вярата да има мощно държавно управление да се оправи стопанската система, младежите да не бягат в чужбина и да се стабилизира българската стопанска система ”, споделя един от 1900-те души в изборните описи на селото.

Силно държавно управление, устойчиво ръководство и в България напълно да се промени  ситуацията – повтарят като мантра хората, а една жителка на дребното село в Южна България добавя:

„ Умориха се хората от гласоподаване, само че аз споделям, че всеки би трябвало да отиде до урните и да гласоподава за по-добро бъдеще, по-добри дни. Защото, в случай че продължаваме с избори на всеки 3-4 месеца, ще доведем до банкрут страната . Всичко опира до нашите пари. Този път гласуваме за парламент и президент в един и същи ден, изборите ще са малко по-сложни и има възможност да се объркат хората. Но гласуваме с вяра – да останат хората, да не бягат от страната и някой ден да се върнат младежите в Глухар ”.



Съставил: Гергана Манчева (по репортаж на Илияна Типова и Божидар Чолаков, БНР Кърджали)

Снимки: Илияна Типова, Божидар Чолаков, Фейсбук / @GluharKoyu, архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР