Хората в България имат много ниска психично-здравна култура и се

...
Хората в България имат много ниска психично-здравна култура и се
Коментари Харесай

Когато човек се чувства разбран от другите, той се чувства нормален - Д-Р ВЛАДИМИР СОТИРОВ

Хората в България имат доста ниска психично-здравна просвета и се усещат извънредно несигурни в оказването на помощ и поддръжка тогава, когато техен непосредствен човек е в положение, при което има какво да се направи, с цел да му оказват помощ те, а не експертите. Само че отпращането не е помощ и постоянно се изживява травматично и ускорява прочувственото страдалчество.

Когато човек се усеща свестен от другите, той се усеща естествен. Разговорът, шерването, чуването са причина за това схващане и в основата на процесът на нормализиране. Така че това, което би трябвало да създадат някои хора, които са в релативно положение на непоклатимост, с цел да оказват помощ на други, които са дестабилизирани и са в потребност, е просто да поговорят с тях, а не да ги пращат на психиатър.

Способността да помагаш на другите е блокирана и от предубежденията към хората с психологични проблеми. Но това се връща и към носителя на предубеждения, тъй като когато човек е цялостен с предразсъдъци във връзка с прочувственото страдалчество, носено от другите и при него самия се появи подобен проблем, тогава резултатът е позор. Тогава той самичък си не разрешава да потърси помощ от индивида до него, с цел да не бъде оголен, че е притежател на характерност, която е дисквалифицираща. До такава степен са мощни тези настройки, че ти самият не си в положение да признаеш пред себе си, че имаш проблем.

Често хората считат, че казусът не е в тях, а в отношението на другите към тях. Казват: „ Това е по този начин, тъй като той или тя направи това с мен. Проблемът не е в мен, а в отношението, което получавам. Иначе аз нямам никакъв проблем, всичко си е наред с мен, само че те са неприятни хора и по тази причина ми се случват тези неща “.

Медицината не може да компенсира неналичието на човечност, а човещината е тази, която може да лекува. Липсата й пък може да разболява.

 Д-р Владимир Сотиров е психиатър и шеф на Амбулатория за психологично здраве „ Адаптация “. Завършил е медицина в Медицински университет – София през 1995 година От 1996 година до 2002 е работил в Държавна психиатрична болница „ Св. Иван Рилски ” – Нови Искър. Има компетентност по психиатрия от 2001 година и спомагателни специализации по когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоциална рехабилитация. През интервала 2001 – 2005 година е началник на демонстрационен план към Националната стратегия за психологично здраве. Д-р Сотиров е член на Българската психиатрична асоциация и някогашен ръководител на Софийското психиатрично общество.

По материали на www.credoweb.bg

Цялото изявление с доктор Градев може да прочетете тук:  Д-Р ВЛАДИМИР СОТИРОВ: УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ ПСИХИАТРИЧНИ КЛИНИКИ ИЗБИРАТ ПАЦИЕНТИТЕ И СЕЛЕКТИРАТ ПО-ЛЕКИТЕ СЛУЧАИ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР