Хората смятат, че знаят всичко, особено за своето тяло. Но

...
Хората смятат, че знаят всичко, особено за своето тяло. Но
Коментари Харесай

16 необикновени факта за човешкото тяло

Хората считат, че знаят всичко, изключително за своето тяло. Но бъркат. Списъкът по-долу го потвърждава. Запознайте се с 16 забавни обстоятелството за човешкото тяло, за които не сте и подозирали.

1. Езичен отпечатък

Подобно на пръстите, всеки език има неповторим отпечатък.

2. Смяна на „ кожата ”

От човешката кожа се отделят към 600 хиляди частици на всеки час. Това прави към 700 гр на година, тъй че приблизително се губят по 47,7 кг., достигайки възраст от 70 години.

3. Брой кости

Възрастният човек има по-малко кости спрямо едно бебе. Раждаме се с 350 кости, само че защото костите по-късно срастват, броят им понижава до 206.

4. Нов корем

Знаете ли, че стомахът се променя на всеки 3-4 дни? Това се дължи на мощните стомашни киселини, които стомахът за смилането на храната, а оттова от време на време се променя и формата му.

5. Обонянието и паметта

Човешкият нос не е толкоз сензитивен, колкото този на кучето, само че може да разпознае до 50 хиляди разнообразни аромата.

6. Дължината на червата

Тънкото черво е към 4 пъти по-дълго от междинния растеж на възрастен човек. Нагънатото му разположение в коремната празнина е наложително, защото дължината му варира сред 6-7 метра.

7. Бактерии

Може да е удивително, само че е реалност: върху всеки квадратен сантиметър от кожата ни има към 32 млн. бактерии. За благополучие по-голямата част от тях са безвредни.

8. Телесните миризми

Виновникът за неприятната миризма на краката и подмищниците е потта. Стъпалата ни имат 500 хиляди потни жлези, които създават като количество повече от една халба пот дневно.

9. Скоростта, с която кихаме

Въздухът от човешкото кихане може да доближи към 45 метра в секунда или повече. Затова навикът с ръката начело, на който ни учат като дребни, е в действителност значим.

10. Кръвта

Общата дължината на кръвоносните съдове при индивида доближава до 100 хиляди километра. За сведение сърдечните камери изтласкват към 7571 литра кръв дневно.

11. Количеството слюнка

Средното количество слюнка, което човек отделя през целия си живот, е близо 24 хиляди литра – задоволително, с цел да се изпълнят 2 плувни басейна.

12. Хъркането

Когато доближат 60-годишна възраст, 60% от мъжете и 40% от дамите стартират да хъркат. Но звукът от това може да бъде заглушаващ. Средно хъркнето е към 60 децибела, само че може да доближи и до 80. Осемдесет децибела е толкоз мощно, колкото звука от пневматична бормашина, рушаща бетон. Шум над 85 децибела се смята рисков за човешкия слух.

13. Косата

Блондинките сигурно имат повече коса. Това е по този начин, тъй като цветът на косата предопределя гъстотата й и челното място е за хората с руси коси (разбира се, когато този цвят е естественият). Средно въру човешкия скалп има 100 хиляди космени фоликули, всеки от които може да сътвори до 20 косъма по време на човешкия живот. При русокоските броят на фоликулите е към 146 хиляди, при хората с черни коси – към 110 хиляди, а при кестенявите коси са 100 хиляди фоликули. Червенокосите имат най-редки коси с към 86 хиляди космени фоликули.

14. Растежът на ноктите

Съвсем обикновено е ноктите на ръцете да се подрязват по-често от тези на краката. Това е по този начин, тъй като използваме ръцете за доста повече действия. Съответно – която ръка използваме по-често, тя е с по-бързорастящи нокти. За съпоставяне ноктите порастват приблизително с към 0,25 см. на месец. 

15. Главата

Не е чудно, че на бебета им е толкоз мъчно да задържат главичките си изправени. Причината е, че те са  ¼ от дължината ня тялото им. При взрастен човек главата е 1/8 от дължината на тялото му.

16. Необходимостта от сън

Човек може да издържи и няколко седмици без да се храни, само че не и без сън. Максималният интервал е 11 дни. След единадесетия ден може да заспите... вечно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР