Хората сме различни и по възможности, и по умения, и

...
Хората сме различни и по възможности, и по умения, и
Коментари Харесай

Едно изложение, много размисли за социалното предприемачество

Хората сме разнообразни и по благоприятни условия, и по умения, и по способности. Различни сме и по орис - раждаш се крепко дете, растеш като състезател, боен, до момента в който една злополука не преобърне напълно живота ти.
Когато след събуждането в болничното заведение му излиза наяве, че повече няма да може да върви, пред Латин Банков е имало най-малко два пътя - да се отчая или да не се отчайва . Избрал втория. И въпреки и от този момент да са минали цели 32 години, никой не го възприема като неработоспособен, въпреки и да не става от количката.

Създава дребна текстилна компания и много време създава облекла. След това прави оценка пазара и трансформира компанията в шивашко ателие.
" Преминах в областта на услугите, тъй като е по-ефективно " - споделя Латин, който е на Европейския конгрес за обществена стопанска система в палата 11 на Международен панаир - Пловдив не като изложител, какъвто е бил години наред, а като поддръжка на Ивайло Колев, основал първообраз на инвалидна количка , с която към този момент човек с двигателни проблеми е съумял да се изкачи на Черни връх.
Количката е в действителност доста маневрена. Жироскоп я управлява напълно по отношение на наклона и позата на индивида. Тя може да катери стълби и въобще, както в тази ситуация с Мохамед и планината, щом никой не поправя градската среда по този начин, че в нея да се движат хора в инвалидни колички, дано създадем такава количка, която да минава отвред . Този вид количка е изключително подходящ за младежи, които са потърпевши, само че не могат да се примирят с темпото на елементарното . Точно подобен, какъвто е бил Латин Банков в далечната към този момент 1987-ма, а и в този момент не е доста по-различен.

110 компании и сдружения от седем страни показват свои артикули на ревюто, което пловдивчани постоянно посрещат с интерес поради качествените артикули и наличните цени , на които се оферират.
Има кооперации, които създават детски и дамски облекла, обувки, медицински униформи, множеството обаче са заложили на сувенирите. От тях кой знае каква облага няма. Затова общественото предприемачество не трябва да се развива единствено в границите на план, който стартира и свършва, то е немислимо без законите на бизнеса. В противоположен случай има единствено краткотраен резултат. Не бива да се бърка и с лепта .

" Когато отида да контрактувам договорка, аз не отивам като неработоспособен, отивам като бизнесмен, който предлага тези и тези условия за тези и тези пари и в подобен и подобен период. Това са значимите неща. Назначавал съм хора с ТЕЛК на работа, само че не поради това, а поради уменията им ", споделя Латин Банков. " Или си вярваш, или не, в случай че нещо съм направил в тоя живот, то е да покажа на няколко души с моята орис, че има път, че не са обречени ".
Латин споделя за момиче от пловдивското село Строево, чиято майка бдяла като орлица над него и на процедура му пречела да се развива. Един ден той минава с колата да я вземе, с цел да я заведе на общ брой. Въпреки митингите на майката, я качил в колата.
Момичето видяло, че хора като нея могат да вършат доста неща, лека бавно се осмелила, излязла отвън задушаващата майчина настойчивост , повярвала си и крайният резултат е, че в нея се влюбил синът на кмета на селото, където бил едномесечният общ брой и тя към този момент е щастлива омъжена жена с две деца. " Скоро ще излезе книга, в която са разказани 88 сходни истории - споделя Латин Банков - хора слепи, глухи, без крайници, неподвижни, които са постигнали нещо в живота. "

В България се учим на обществено предприемачество, но на процедура градим върху изцяло пропуснат остарял потребен опит . В кв. Изгрев в Пловдив се намира Комплексът на слепите, който сега работи на почти 1/5 от потенциала си. Все още има незрящи хора, които живеят в блокчетата, само че средата е занемарена, плановото начало поставя и завършек на всяка потребна самодейност, а детската градина е закрита и пустее.
А още през 1946 година е открита кошничарската работилница , към която в действителност се генерират приходите на хората тогава. Имало е потребност от тях. Плели са кошници за дамаджани, пласментът е бил обезпечен. Оттам и приходите им, без да се постанова да им се оказва помощ със обществени помощи, сами са се издържали.
Търсим образци в чужбина, а това е било у нас и е траело години . В Германия Латин Банков е видял огромна компания за хладилници, която извършва своята обществена отговорност по този начин, че хем печели, хем оказва помощ на хора с ментални проблеми. Призовали клиентите си д а връщат старите си хладилници , те ги транспортират, а след това служащите ги разглобяват. " Такава наслада, подобен възторг лъхаше от тези хора - споделя Латин - те си обичаха работата, това е вярната обществена помощ ".
За да спрем да откриваме планове за обществени предприятия, които след година-две ще отидат в историята, би трябвало да се откри нишата, в която хората да създават действителни артикули за действителния пазар . И тези обществени предприятия би трябвало да се управляват от хора, които схващат от бизнес.
Държавата би могла да помогне с обезпечени поръчки - доста постоянно компаниите са шивашки, тъй че е допустимо да се уговорят условия за пласмент в държавни организации. Но може и да не помогне, както го прави сега. Факт е, че някои се оправят и без тази патерица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР