Хората ще имат право ежемесечно на три безплатни тегления на

...
Хората ще имат право ежемесечно на три безплатни тегления на
Коментари Харесай

Закон ще регламентира безплатното теглене на пари от банкомат

Хората ще имат право ежемесечно на три безвъзмездни тегления на пари от банкомат от сметка за съществени интервенции. Това гласят промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание, написа " Труд ". 

Безплатното изтегляне на пари важи единствено за банкомати на обслужващата го банка. А в случай че на човек се наложи да тегли пари от банкомат на друга банка - ще заплаща такса.

Освен това от платежната сметка за съществени интервенции ще могат да се вършат до три безвъзмездни превода на месец, в това число и посредством системите за онлайн банкиране на обслужващата го банка.

За да бъдат употребени безвъзмездни услуги на банките, в платежната сметка за съществени интервенции може да влизат единствено пари от заплати, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти и лихвите върху тях.

При осъществяване на това изискване с изключение на безплатните преводи и изтегляне на пари от банкомат на същата банка, не се начислява и регулярна такса за обслужване.

Безплатните сметки за съществени интервенции бяха въведени през предходната година при приемането на бюджета за 2023 година Тогава министърът на финансите Асен Василев изиска изплащането на заплатите във компании с над 100 души личен състав да стават единствено по банкова сметка.

За да бъде призната смяната от Народното събрание, по време на гласуването в зала беше препоръчано да бъдат въведени и безвъзмездни банкови сметки. Но оттогава при потреблението им хората виждат единствено проблеми, тъй като разпоредбите не бяха написани в детайли.

Първо банките изискваха хората да закрият другите си банкови разплащателни сметки, в случай че желаят да им бъде открита платежна сметка за съществени интервенции. С препоръчаните промени в закона се прецизира, че човек може да има единствено още една разплащателна сметка, с изключение на тази за съществени интервенции.

Друго изискване, което банките постановиха, е хората да подават информация за размера на заплатата, пенсията, стипендията и т. н., които ще получават по платежната сметка за съществени интервенции.

Целта е банките да могат да наблюдават дали по сметката постъпват единствено посочените в закона заплащания, които са освободени от такси. Това постанова, в случай че на човек му вдигнат заплатата или пенсията да взима нова информация за размера на получаваната сума и да я носи в банката.

С препоръчаните промени в закона е конкретизирано, че човек би трябвало да заявява пред обслужващата го банка единствено типа на получаваните средства. Така банките не би трябвало да изискват информация за точния размер на пенсията или на заплатата. Но в случай че човек с изключение на заплатата стартира да взима и пенсия или смени работодателя и по сметката му постъпят пари от друга компания - още веднъж ще би трябвало да подава информация на банката, с цел да употребява безплатните услуги.

Но до момента нямаше предел на безплатните тегления от банкомат на обслужващата банка и на броя на банковите преводи, които човек можеше да прави всеки месец. С измененията и безплатните тегления от банкомат и преводите ще бъдат лимитирани до три на месец.

Ако човек получи по платежна сметка за съществени интервенции някаква сума от родственик, сметката към този момент не е безвъзмездна, а банката стартира да постанова такси.

Сметките за съществени интервенции бяха въведени преди години, с цел да осъществим разпоредбите на Европейски Съюз, само че те по този начин и не станаха всеобщи. С измененията в Закона за платежните услуги и платежните системи и с гласността, която получиха в медиите, тези сметки имат късмет да станат по-често употребявани от хората.

Изискването на Европейски Съюз е таксите по тези сметки да са допустими. У нас е признато, че таксите по тези сметки би трябвало да са по-ниски по едно и също време от междинния размер на таксите, събирани от банките в страната от консуматори за всяка от услугите, предоставяни по разплащателни сметки; и от най-ниския размер на таксите, които съответната банка ползва за всяка от съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки.

В осъществяване на това условие Българска народна банка годишно разгласява междинния размер на таксите, които събират банките в страната, а надлежно таксите по платежните сметки за съществени интервенции би трябвало да са под тези размери.

Сметките за съществени интервенции без месечна такса за поддържане и без такси за изтегляне от банкомат и за банков превод бяха въведени от началото на септември предходната година, само че банките постановиха такива условия за откриването им, че да откажат множеството хора от правото им да имат такава сметка.

Сред изискваните от банките документи е да вземем за пример уверение от работодателя за размера на изплащаната заплата, а от Национален осигурителен институт - за размера на получаваната пенсия. С препоръчаните промени в закона е планувано банките да желаят от клиентите си информация за типа на получаваните заплащания по сметката, само че не и за размера им. Но дали действителна смяна ще има и хората ще могат по-лесно да откриват такива сметки ще забележим след приемане на предложенията от Народното събрание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР