Хората са моногамни от много дълго време, от хилядолетия. Но

...
Хората са моногамни от много дълго време, от хилядолетия. Но
Коментари Харесай

Има ли биологично обяснение за моногамията ни

Хората са моногамни от доста дълго време, от хилядолетия. Но тази тактика на взаимоотношения в действителност е нещо извънредно в природата като погледнем към другите типове. Така че за какво го вършим?

Може ли моногамията да бъде обяснена с елементарни биологични аргументи? Или е по-сложна? Оказва се, че отговорът е по малко и от двете.

Макар да е норма измежду хората (въпреки че полиаморията е във възход), моногамията не е постоянно срещана в останалата част от животинското царство – да вземем за пример единствено 3 до 5% от типовете бозайници демонстрират някаква форма на моногамия.

Но измежду тях са прерийните полевки (Microtus ochrogaster), които се употребяват като модел за моногамия в проучванията на този вид връзка. Те са дребни гризачи, които прекарват цялостен живот с един сътрудник, което ги прави идеални за сходен тип изследвания.

В тази област на проучване обаче определенията за моногамия може да не наподобяват тъкмо като нашите – там постоянно се употребява терминът „ обществена моногамия “, който се характеризира с това, че животните съжителстват в двойки от мъжки и женски пол, остават дружно след чифтосването и взаимно пазят ресурсите си. При обществената моногамия се слага по-малко акцент върху половата изключителност и повече върху образуването на трайни връзки, с цел да се отрази по-добре държанието на участващите животни.

Изследванията на тези гадинки хвърлят известна светлина върху биологичните механизми, които може да са в основата на моногамията при този тип. Проучванията са разпознали някои хормони и техните рецептори, които образуват обществената съгласуваност, а точно вазопресин и окситоцин.

Окситоцинът постоянно е именуван „ хормон на любовта “, само че той играе значима роля и в регулацията на раждането, кърменето и майчините грижи. Изследванията при степните полевки демонстрират, че хормонът играе роля в развиването на връзката сред двойките при женските.

Установено е да вземем за пример, че инхибирането на неговия рецептор блокира развиването на партньорските желания, до момента в който стимулирането на рецептора посредством вливане на окситоцин в мозъка го улеснява. Някои проучвания демонстрират, че този резултат е характерен за дамите, макар че други го виждат и при двата пола.

Междувременно вазопресинът е от решаващо значение за свързването по двойки както при мъжките, по този начин и при женските полевки. Той участва и при други, по-разкрепостени типове гризачи, само че при тях рецепторите му (както и рецепторите за окситоцин) са по-малко, изключително в допаминовата система за заплащане. Това може да изясни за какво точно степните полевки са изключително склонни към моногамно обвързване.

В едно изследване от 2004 година откривателите слагат в допълнение копие на гена на вазопресиновия рецептор в мозъка на немоногамни ливадни полевки – и откриват, че те развиват нараснало желание към колегата, което е доста извънредно за тях.

В други проучвания са направени опити за инхибиране на вазопресиновите рецептори, като резултатът е понижаване на провокираното от чифтосване свързване по двойки. Инжектирането на вазопресин пък предизвика свързването по двойки.

Хормоните би трябвало да дават отговор за доста неща, когато става дума за моногамия – и не безусловно единствено при полевките. При хората окситоцинът също играе роля в свързването, само че към момента не знаем доста за ролята на хормоните изобщо в човешката моногамия.

Някои проучвания допускат, че моногамията има генетична основа, даже при хората. Още през 2008 година откриватели в Швеция откриват доказателства за вариации в характерен сектор от гена на вазопресиновия рецептор. Мъжете могат да имат сред нула и две копия на този сектор и екипът открива, че тези с повече копия демонстрират по-лоши резултати що се отнася до обвързването.

Изследване върху животни от 2019 година преглежда 10 типа гръбначни животни, като съпоставя генната експресия в мозъците на мъжки екземпляри, които са моногамни, с техни роднински типове, които не са. Така се откриват сходни промени в генната експресия всякога, което загатва, че моногамия има евентуална „ генетична формула “. Но, несъмнено, откривателите не могат да потвърдят 100% дали това се отнася и за човешката моногамия.

В последна сметка науката за тази част от държанието ни е комплицирана. Възможно е да знаем много неща (поне при животинските модели), само че към момента има доста въпроси без отговор. И по всяка възможност няма едно само, просто биологично пояснение.

Както се споделя в една обзорна публикация: „ Въпреки че има еднородност в нужните съставки, евентуално не съществува единна рецепта за обществена моногамия. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР