Хората с определени мутации в гените си не могат да

...
Хората с определени мутации в гените си не могат да
Коментари Харесай

Мутирали гени пазят от коронавирус


Хората с избрани разновидности в гените си не могат да се заразят с ковид , споделиха от Роспотребнадзор, заяви ТАСС, съобщи БГНЕС.

„ Учените са разкрили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който ковид ът употребява за нахлуване в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките “, се споделя в известието.

Ведомството прибавя, че реакцията към ковид а може да зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост). В допълнение, ковид ът може да изостри хроничните болести, които след това могат да доведат до увреждане.

“Постоянното утежняване на здравето заради ковид на зараза е допустимо при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се трансформира в тласък за обостряне на доста хронични болести , което може да докара до неработоспособност ”, означават от ведомството.

Те също по този начин оповестиха, че американско изследване демонстрира, че човек, който е имал сезонна остра респираторна вирусна зараза (ОРВИ), може да има антитела против ковид.

“Неотдавнашно изследване на американски учени сподели, че след сезонен ТОРС човек може да придобие имунитет против зараза с доста ковид и, в това число SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефикасен подобен имунитет, откривателите към момента не могат да кажат ”, се споделя в известието.

В същото време няма научни доказателства, че болните от грип може да са ваксинирани против ковид. Освен това Росподребнадзор отбелязва, че човек, който се е възстановил от ковид на зараза и има антитела към нея, за известно време може да бъде притежател на зараза. Ето за какво маските би трябвало да се носят от всички.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР