Хората с ниски нива на витамин К в кръвта са

...
Хората с ниски нива на витамин К в кръвта са
Коментари Харесай

Изследване: Хората с ниски нива на витамин К са застрашени от проблеми с белия дроб

Хората с ниски равнища на витамин К в кръвта са по-склонни към проблеми с белия си дроб, както и да се оплакват от астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и хрипове, сочат резултатите от ново проучване на учени от Дания, представено от електронното издание " Юрикалърт ".
Витамин К се съдържа в зелените листни зеленчуци, растителните масла и зърнените култури. Той взе участие и в съсирването на кръвта. Изследователите обаче знаят доста малко за ролята му за здравето на белия дроб.
Учените споделят, че новите открития не трансформират актуалните рекомендации за банкет на витамин К, само че поддържат по-нататъшни проучвания, с цел да се откри дали някои хора биха имали изгода от съдържащи го добавки.
Изследването е извършено от екип откриватели от Университетската болница в Копенхаген. В него са взели участие 4092 души на възраст сред 24 и 77 години, живеещи в датската столица.
На доброволците са направени белодробни проучвания, взети са им кръвни проби и са дали отговор на въпросници, свързани със здравето и метода си на живот. Кръвните проби включват маркер за равнищата на витамин К в организма.
Оказва се, че хората с ниско равнище на витамин К имат междинни и ниски индикатори, свързани с действието на белия дроб, както и са по-склонни да се оплакват от ХОББ, астма или хрипове.
" Вече знаем, че витамин К играе значима роля за кръвта, а проучванията демонстрират, че е значим и за здравето на сърцето и костите. Много малко обаче са изследванията, отдадени на витамин К и белия дроб. Доколкото ни е известно, това е първото сходно проучване измежду огромна група хора.
Резултатите сочат, че витамин К може да играе роля в поддържането на белия дроб здрав ", споделя лекар Торкил Ясперсен.
Експертът обаче акцентира, че получените данни от изследването не трансформират актуалните рекомендации за банкет на витамин К, само че подсказват, че има потребност от повече проучвания дали има пациенти, като тези с белодробни болести, които биха могли да се възползват от добавка с него. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР