Хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на

...
Хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на
Коментари Харесай

Пожизнен ТЕЛК ще се полага за над 100 диагнози

Хората с необратими увреждания към този момент няма да се явяват на всеки три години пред ТЕЛК за преосвидетелстване, плануват промени в разпоредба на Министерство на здравеопазването, които министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров показа във вторник пред Националния съвет за тристранно съдействие. Освен това се планува повече хора да имат право на пожизнено решение. По думите на Кацаров за близо 100 положения и болести пациентите ще получават пожизнено решение.

Кацаров изясни, че от това облагодетелствани ще бъдат както самите пациенти с необратими увреждания, по този начин и системата на ТЕЛК, която ще се разтовари, а също и бюджетът на НЗОК. " Слагаме завършек на един проблем, който се разисква от 10-15 години ", съобщи той.

" В плана за изменение на наредбата се планува за над 100 положения и болести пациентите да получат пожизнено % за неработоспособност и да не се постанова да се явяват за преосвидетелстване на всеки три години. Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се планува хората с онкологични болести пожизнено да получат степен на увреждане 50 на 100 ", сподели министър Кацаров. По думите му, страдащите от генетични болести, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват.

" Има и болести, които съгласно здравната просвета са достигнали до степен, от която са необратими ", уточни той и даде образец с затруднения вследствие на диабет вид 1.

Ако пациент с няколко болести и към този момент пожизнено решение за % нетрудоспособност пожелае, ще може когато и да е да изиска преосвидетелстване за съпътстващо заболяване, в случай че е в негов интерес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР