Хората с коронавирус са много по-застрашени от мозъчни тромбози в

...
Хората с коронавирус са много по-застрашени от мозъчни тромбози в
Коментари Харесай

COVID-19 носи много по-висок риск от тромбози от ваксините

Хората с ковид са доста по-застрашени от мозъчни тромбози спрямо тези, които са имунизирани , разкриват учени, написа " Гардиън ".

По-рано английският регулатор и Европейската организация по медикаментите оповестиха, че в композиция с ниски тромбоцити. Подобни . Някои от тези редки случаи провокират церебрална венозна синусова тромбоза (CVST).

Сега откриватели от Оксфордския университет, които не са взели участие в тествания на имунизациите, разгласиха резултатите от разбор на данни на 81 милиона души, най-вече в Съединени американски щати. Авторите на изследването подчертават, че CVST се среща към 8-10 пъти по-често измежду хора, които са се заразили с ковид спрямо тези, които са имунизирани против ковид.

Преглеждайки случаите на мозъчни тромбози измежду 513 284 души, които са диагнозирани с ковид, екипът е открил 39 случая на CVST на 1 милион пациенти за две седмици след диагнозиране с COVID-19, като 30% от случаите са при хора на възраст под 30 година

За съпоставяне са регистрирани единствено 4 случая на 1 милион измежду 489 871 души, които са получили от имунизацията на Moderna и Pfizer/BioNTech в границите на две седмици след имунизацията. Екипът също е ревизирал последните данни на ЕМА, които демонстрират, че има към 5 случая на CVST на 1 милион души, които са получили от имунизацията на AstraZeneca.

Екипът обаче акцентира, че сравненията би трябвало да се одобряват внимателно, освен поради това, че сега ваксини са предлагани на избрани възрастови групи, а също анализът не съпоставя пациентите по възрастова или друга демография . Също е значимо да се подчертае, че CVST може да се случи естествено в неимунизираното население, само че броят на такива случаи е мъчно да се откри.

Също си коства да се означи, че новият разбор не е подлаган на критика и съответно не е проучван синдромът , който е обвързван с избрани ваксини против ковид, защото екипът няма информация дали случаите на CVST са свързани с ниски тромбоцити. Но създателите на изследването акцентират, че резултатите демонстрират рисковете от заразяване с ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР