Хората, подали сигнали за нарушения, ще имат право на защита.

...
Хората, подали сигнали за нарушения, ще имат право на защита.
Коментари Харесай

НС прие закон за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения

Хората, подали сигнали за нарушавания, ще имат право на отбрана. От такава ще могат да се употребяват също и лица, които са им помогнали да подадат сигнал, негови близки, които също може да са застрашени, и неговите сътрудници.
Прочетете още
Това реши дефинитивно Народното събрание като част от новия закон за отбрана на лицата, подаващи обществено сигнали за нарушавания. Той е част от Плана за възобновяване и резистентност.

Става въпрос за нарушавания с публични поръчки, финансови услуги, публичното здраве, отбрана на персоналния живот и персоналните данни и други Изключение са обаче сигнали, свързани с защитата и националната сигурност, разпоредбите на наказателното произвеждане, тайната на правосъдното заседание и на нечие здравословно положение.

Според закона производства няма да се образуват по анонимни сигнали или за нарушавания от преди повече от две години.

Законът дефинира два канала, по които да могат да се подават сигналите - вътрешен и външен, като предпочитано хората се обръщат към вътрешния. Ако обаче се тормози от ответна репресивна реакция или вътрешният канал не предприеме нужните дейности, то лицето може да се обърне към външния канал.

Вътрешни канали за сигнали би трябвало да има в обществения бранш, частните компании с 50 или повече чиновници. Сигналите могат да се подават документално, устно, по телефона или посредством е-поща, като депутатите не приеха предложението на Надежда Йорданова за опция да се подават и посредством електронен портал.

Подаващите сигнали ще имат право на правна отбрана, препоръки, медиация.

Комисията за персоналните данни е е органът, който ще служи за външно подаване на сигнали.

В края на декември пленарната зала отхвърли други два законопроекта за закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали. Те бяха надлежно на " Демократична България " и на Министерски съвет, като бе препоръчано външният орган да бъде КПКОНПИ. същото се опита да предложи и през днешния ден на второ четене в зала Стою Стоев от " Продължаваме промяната ", само че не срещна нужната поддръжка. През декември законът бе отритнат с претекста, че би трябвало да се уточни.

Националният омбудсман ще следи работата на Комисията за отбрана на персоналните данни във връзка с сигналите.

От 400 до 4000 лв. ще бъде санкцията за хора, които опитат да попречват подаването на сигнал.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР