Хората по света не говорят на един-единствен език. По настоящи

...
Хората по света не говорят на един-единствен език. По настоящи
Коментари Харесай

Защо хората говорят толкова много езици

Хората по света не приказват на един-единствен език. По сегашни оценки на учените човечеството поддържа връзка между тях на към 7000 разнообразни езика. Разпределението им не е инцидентно и безредно. Така например много повече езици действат в горещите тропически райони, в сравнение с в тези с сдържан климат. Така например относително дребният остров Нова Гвинея е дом на към 900 езика, до момента в който Русия, която е 20 пъти по-голяма, е дом на единствено 105 езика.

Ново проучване на учени от разнообразни области е открило, че голям брой обществени и климатични фактори способстват за моделите на разпространяване на езиците по света, както и за плътността им в другите географски региони. На някои места основни фактори са топографията, климатът или съществуването на естествени запаси. В други места и столетия основни са били история на войните в района, политическите организации или тактиките за оцеляване на другите обществени групи.

Богатството и разнообразието на езиците е играло значима роля за живота и връзката на другите групи хора на планетата и въобще за типа на Homo sapiens. Новият модел се оказва поразително сполучлив в обяснението на разпространяването на множеството езици по територията на планетата.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР