Хората няма да могат да вземат наведнъж голяма сума от

...
Хората няма да могат да вземат наведнъж голяма сума от
Коментари Харесай

Неприятна новина: Хората с втора пенсия няма да могат да я харчат свободно

Хората няма да могат да вземат едновременно огромна сума от насъбраните пари за старини в частните пенсионни фондове. Въпреки че, средствата в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са на самите обезпечени жители, те няма да имат никаква независимост по какъв начин да ги похарчат, осведоми "Труд ".
Това излиза наяве от предложенията за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които към този момент са признати от Народното събрание на първо четене. Още няколко дни депутатите имат опция да оферират промени сред първо и второ четене на новите текстове. Но към този момент никой не се е заел, че ще предложи по-голяма независимост и право на избор от страна на жителите.
Например, в случай че при пенсиониране човек има насъбрани 10 хиляди лева в повсеместен пенсионен фонд, той няма да може да ги вземе едновременно, плануват измененията в КСО за погашение на вторите пенсии. Този човек наложително ще би трябвало да получи пожизнена пенсия, даже парите да му трябват за лекуване, ремонт на дома, или желае да доплати с тях покупката на къща на село, в която да живее.
Пожизнена пенсия ще бъде давана на хората, в случай че насъбраните в УПФ средства за старини са задоволителни за погашение месечни суми в размер над 15% от минималната заплата. За 2021 година минималната заплата е 300 лева Това, значи, че в случай че насъбраните средства са задоволителни за изплащането на над 45 лева на месец, човек ще би трябвало да получи пожизнена пенсия.
Проектът за промени дава минимална независимост на обезпечените - в случай че имат пари за пожизнена пенсия, може да получат част от тях на по-големи разсрочени вноски, а останалата сума да получават пожизнено. Но и тук рестриктивните мерки са огромни. Разсрочените заплащания не може да са по-големи от минималната заплата, т. е. от 300 лева
Ако човек няма задоволително пари, за пожизнена пенсия, ще би трябвало да ги получи разсрочено. Но месечните заплащания може да са сред 15% от минималната заплата и минималната заплата, т. е. сред 45 лева и 300 лева Ако пенсионерът има 4000 лева в УПФ, няма да може да ги вземе на четири пъти по 1000 лева и с тях да отиде на море или да заплати лекуване. А ще би трябвало да ги взима да вземем за пример 40 месеца по 100 лева
През това време пенсионният фонд ще взимат такса за ръководство на средствата, а за всеки превод на пенсия по сметка на обезпечения ще заплаща и банкови такси.
От Комисията за финансов контрол предложиха таксата за ръководство на парите да бъде част от постигнатата рентабилност, а не % от парите на обезпечените, а таксата за погашение на пенсиите да се покрива от личните средства на пенсионните сдружения. Но не е ясно дали тези оферти ще бъдат признати от Народното събрание.
Накуп хората ще може да взимат пари за старини, които са под трикратния размер на минималната заплата, т. е. под 900 лева, плануват измененията в КСО. Така даже човек да има единствено 1000 лева, ще би трябвало да чака най-малко четири месеца, с цел да си ги вземе.
В Съединени американски щати, откъдето българският пенсионен модел е взаимстван, парите в частните пенсионни фондове може да бъдат взети от обезпечените когато и да е, когато им потрябват. Това е главното преимущество на финансовия дирек на обезпечаване - парите са на самите хора и те имат независимост по какъв начин да ги харчат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР