Хората, консумиращи големи количества зеле, броколи и карфиол, живеят по-дълго.

...
Хората, консумиращи големи количества зеле, броколи и карфиол, живеят по-дълго.
Коментари Харесай

Зеле, броколи и карфиол удължават живота

Хората, консумиращи огромни количества зеле, броколи и карфиол, живеят по-дълго. Кръстоцветните зеленчуци са богати на витамин С и съдържат редица други потребни за здравето субстанции.

Трите зеленчука имат и друго преимущество - могат да ни избавят от непотребните килограми, защото съдържат особени фитонутриенти, които способстват за изгарянето на мазнините в корема.

Зеленчуците, които диетолозите предлагат като най-подходящи за съкращаване на тежестта са бялото зеле, карфиолът, брюкселското зеле, бялата ряпа, китайското зеле, хрянът.

Всички те съдържат най-големи количества от характерното вещество индол-3-карбинол. Тези зеленчуци би трябвало да се използват най-малко три пъти седмично. Освен че способстват за стройната фигура, те съдържат и доста витамини и микроелементи, имащи отношение към укрепване на имунната система.

 Зеле, броколи и карфиол удължават живота

Броколите били култивирани за пръв път в Европа от римляните и от времето на тяхната империя до момента се радват на голям интерес. Броколите са богати на бетакаротин, витамините С и Е, както и на желязо, фолиева киселина, селен, калий и цинк.

Този зарзават съдържа два пъти повече витамин С от портокала. Порция от 200 г сварени броколи покрива дневните ни потребности от витамините А и С. А също по този начин и една десета от потребностите ни от витамин Е, който забавя стареенето на клетките.

Изобилието от фибри в броколите улеснява работата на стомаха. Те са идеалната съставна част на диетичните режими, тъй като хем засищат, хем са нискокалорични - в 100 г сготвени броколи има единствено 50 калории.

Броколите почистват организма от свободните радикали, тъй като съдържат антиоксидантното вещество глюкорафанин. Сулфорафанът в броколите унищожава бактерията Helicobacter pylori, която е главен извършител на множеството стомашно-чревни инфекции.

Броколите се употребяват под формата на салата, варени, задушени, на пара или подправени със зеленчуков сос. Тези зеленчуци не трябва да се мият, преди да се сложат в хладилника. Влагата би разрешила на бактериите да провокират гнилостни процеси в него.

 Зеле, броколи и карфиол удължават живота

Карфиолът е отличен източник на витамин С, фолат и диетични фибри, витамин B5, витамин В6, манган и омега-3 мастни киселини. Карфиолът съдържа глюкосинолати и тиоцианати. Тези съединения усилват способността на черния дроб да обезврежда евентуални токсични субстанции.

Нови проучвания демонстрират, че кръстоцветните зеленчуци (зеле, броколи, карфиол) оказват помощ за попречване на ракови болести.

Когато тези зеленчуци се режат, дъвчат или преработват, съдържащото сяра съединяване, наречено синигрин, влиза в контакт с ензима мирозиназа, което води до освобождението на глюкоза и раздробяване на някои артикули, в това число и високо реактивни съединения, наречени изотиоцианати.

Кръстоцветните зеленчуци понижават риска от рак на простатата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР