Хората, които ще бъдат дългосрочно командировани в САЩ във връзка

...
Хората, които ще бъдат дългосрочно командировани в САЩ във връзка
Коментари Харесай

Военните за F-16 отиват в САЩ без конкурс

Хората, които ще бъдат дълготрайно командировани в Съединени американски щати във връзка с бъдещите 8 български изтребители F-16, няма да бъдат подбирани с конкурс, а ще бъдат определяни с " стимулирано предложение ". Това излиза наяве от признати спешно от българското държавно управление промени в правилника за използване на закона за защитата и въоръжените сили. 

Към момента военнослужещите и цивилните чиновници от Министерството на защитата и Българската войска, избрани да заемат длъжности отвън територията на страната, се командироват при изискванията и по реда на Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина. Правилата са, че определянето на   става чрез конкурси.  Именно това променя в този момент държавното управление по предложение на военния министър. Измененията са аргументирани с дейностите, свързани с осъществяването на всички планове по рационализация  на въоръжение, техника и съоръжение за потребностите на въоръжените сили, само че в претекстовете те са директно обвързани точно с този, по който бяха добити от Съединени американски щати 8 изтребители F-16.

Точно с този план е обяснена и спешността, с която се одобряват измененията. " Поради нуждата в незабавен порядък да се дефинират подобаващите военнослужещи за дълготрайното им командироване, обвързвано с приучването на персонален състав за обезпечаване на вярното асимилиране и безвредна употреба от българските въоръжени сили на новите самолети " е бил избран и най-кратък период на публично обслужване, изясняват вносителите.

Според държавното управление и министъра на отбраната хората, които ще бъдат командировани в Съединени американски щати заради F-16, ще изпълняват строго характерни действия и те  " в забележителна степен се различавали от рутинните действия, изпълнявани в интернационалните щабове и организации ".   " Поради тази причина, използването на конкурсния модел за асортимент за заемане на длъжности, свързани с осъществяване на стратегия и/или планове за капиталови разноски за придобиване и/или рационализация не постоянно разрешава да се избере най-подходящият претендент за  заемане на съответната служба ", написа в претекстовете си вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Пак той твърди, че тези планове се осъществят посредством интернационалните контракти и начинания, в границите на които възниквали  " избрани условия, налагащи да се сътвори по-голяма действеност еластичност при подбора на специалистите, които да вземат участие от българска страна ". Каракачанов показва тъкмо като подобен, случаят с реализацията на плана за придобиване на многоцелеви аероплан за потребностите на българските въоръжени сили .

Следва доста объркващо пояснение.  " Изпълнението на някои от изискванията/критериите, планувани в актуалната нормативна уредба, може да докара до избор на чиновници, които не имат нужните капацитет за развиване и мотивация, което от своя страна е причина за несъблюдение на поставените цели при заемане на длъжността и загуба на вложените от страната средства ", аргументира измененията военният министър. От тези претекстове обаче не излиза наяве нито по какъв начин на тези състезания биха могли да се явят хора без мотивация, нито по какъв начин тъкмо ще се изгубят вложени от страната средства.

С това пояснение обаче се прави и предлагането за смяната, съгласно която претендентите ще се дефинират единствено чрез  " стимулирано предложение ". И точно тя е призната от държавното управление.

Не излиза наяве за кого тъкмо ще важат въпросните промени, само че от опорни точки в претекстовете може да се допусна, че кръга ще е необятен и ще може да става още по-щирок посредством по-свободно пояснение.  В Съединени американски щати ще изкарат дълго време, както бъдещите обучители, по този начин и водачите, техниците, хората от логистиката.

Всички те са част от договор BU-D-SAB  “F-16 Block 70, сключен през лятото на м.г. между България и Съединени американски щати. Това пък стана в осъществяване на Решение на Народното събрание от 8.06.2018 година за приемане на план за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан. “ Във въпросният контракт е включено и обучението на водачите, техниците и инженерите, което е планувано да продължи към две години.

България купи от Съединени американски щати и " Локхийд Мартин " 8 F-16 и заплати за тях 2,2 млрд.лв. Според контракта сумата трябваше наложително да бъде платена едновременно. Само преди дни Съединени американски щати оповестиха публично, че ако България купи нова партида американски самолети или друга военна техника, ще може да заплаща към този момент разсрочено. 

Пак преди дни  Пентагонът разгласи, че Военновъздушни сили на Съединени американски щати към този момент са упълномощили на Lockheed Martin контракта за произвеждане на самолетите F-16 Block 70. Срокът за осъществяване е януари 2027 година, което подхожда на клаузите на междуправителствения контракт, според който първите два самолета би трябвало да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 година След доставката стартира да тече тригодишен интервал на поддръжка на оборудването и системите, която би трябвало да завърши при започване на 2027 година Според контракта би трябвало да бъдат произведени осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР