Хората, които са уязвими за К19 не бива да пренебрегват

...
Хората, които са уязвими за К19 не бива да пренебрегват
Коментари Харесай

Здравното министерство предупреди: Уязвимите на К19 трябва да се пазят и от грип

Хората, които са уязвими за К19 не трябва да подценяват и сезонния грип, предизвестяват от здравното министерство във фейсбук.

Ето какво поучават експертите:

Групите лица, изложени на по-висок риск от тежко протичане на сезонния грип и на Ковид-19, са доста сходни. Това са хората в преклонна възраст, жителите с хронични болести, медицинският личен състав и тези, които могат да се трансфорат в източник на зараза за лица от рисковите групи, за които се грижат. Освен за самите тях, отбраната посредством имунизация против двете болести е извънредно значима и за техните контактни лица (напр. хора от същото домакинство), с цел да се избегне заразяване.

Грипната вълна в България нормално стартира при започване на годината, а след имунизацията против сезонния грип са нужни 10 - 14 дни, с цел да се построи отбрана. За да се предпазим в точния момент, налага се имунизацията да бъде направена доникъде на декември. 

Но противогрипната ваксина може да бъде сложена както първоначално, по този начин и по време на грипна зараза. Разликата е в това, че можете да се болестите, преди да бъдат реализирани съответните равнища на отбрана. Никоя имунизация не обезпечава стопроцентова отбрана, заради което със сезонен грип може да заразим и откакто сме имунизирани, само че да го прекараме доста по-леко. 

Заболяване може да възникне и в случай че инфекцията е настъпила малко преди имунизацията (т.е. имунизацията е сложена през инкубационния период), или в случай че инфекцията е настъпила през първите дни след имунизацията, преди отбраната да се развие изцяло.

Освен за възрастните лица, чиято имунна система е по-слаба, огромна възможност за тежко боледуване след заразяване със сезонния грип има и при:

◾️Хора със свръхчувствителност на дихателните пътища или нарушена белодробна функционалност (напр. хора с продължителен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест);

◾️Хора с хронични сърдечно-съдови, чернодробни или бъбречни болести, хора с диабет или друго метаболитно заболяване;

◾️Хора с главно неврологично или нервно-мускулно заболяване или с повредена имунна система заради главно заболяване или лекарства (напр. високи дози кортизон).

Важно е да знаем, че заразяването с грип след прекарана коронавирусна зараза може да има съществени отблясъци върху здравето ни, поради отслабената към този момент имунната система.

В допълнение към самостоятелната отбрана, постигането на високи равнища на имунизация против грип, също както и против COVID-19, спомага за понижаване разпространяването на вируса и за съкращаване на опцията за поява на нови вирусни разновидности и варианти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР