Хората, които живеят в панелни блокове плащат по 10-15 лв.

...
Хората, които живеят в панелни блокове плащат по 10-15 лв.
Коментари Харесай

Защо хората плащат по-високи такси в затворените комплекси

Хората, които живеят в панелни блокове заплащат по 10-15 лева за ръководство и поддръжка на общите елементи, а тези в затворени комплекси – по 50-100 лева на месец.

Панелните блокове са издигнати върху общински терени. Това значи, че поддръжката на детски и спортни площадки, алеи и тревни площи са ангажимент на общината, изясняват от Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност, написа „ Марица “.

Съгласно Закона за ръководство на етажната собственост  " жилищен комплекс от затворен вид " е комплекс, самостоятелен като обособен урегулиран аграрен парцел, в който са издигнати здания в режим на етажна благосъстоятелност, и други обекти, обслужващи притежателите и жителите, при съблюдаване на условия на следен достъп за външни лица.

Собственикът на апартамент в подобен комплекс има с изключение на общи елементи от постройката, и общи елементи от парцела, върху който е издигната постройката. Т.е. поземленият парцел не е общинска благосъстоятелност, а частна. Собствениците би трябвало да обгрижват оборудванията, които са построени - детски площадки, места за отдих и градинки с поливна система, басейни, системи за пожароизвестяване, за видеонаблюдение, бариери, поддръжка на хидрофорна система, разчистване на общи площи и паркоместа, еленергия за фасадно и алейно осветяване и други

Много постоянно в комплексите има защита и хазаин, това са няколко заплати, осигуровки, работно облекло и така нататък Собствениците на жилища в комплекси би трябвало да са били наясно, че ще бъдат построени такива уреди още когато са подхванали дейности по закупуване на парцела.

Купувачи у нас дават над милион евро за пентхаус

Съветваме вложителите да осведомят бъдещите притежатели на независими обекти за размера на нужните средства за ръководство и поддръжка на комплекса още преди да се изповяда договорката, показват от асоциацията.
 istock istock
И допълват, че хората, които желаят да живеят в комплекс от затворен вид, трява да се осведомят навреме за размера на таксите. Купувачите би следвало да са наясно, че ще бъдат построени избрани уреди в комплекса, тъй като те са по плана на вложителя.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР