Хората и най-вече медиите са коментирали със задоволство новината за

...
Хората и най-вече медиите са коментирали със задоволство новината за
Коментари Харесай

Нобелистът Муратов: Радват се, че ще арестуват Путин, но не мислят за депортираните деца

Хората и най-много медиите са коментирали със удовлетворение новината за заповедта на Международния углавен съд (МНС) за ареста на съветския президент Владимир Путин поради депортирането и насилственото задържане на украински деца и стопираха дотук. Но орисите на самите деца като цяло към този момент никого не вълнуват.

Това съобщи пред евродепутати съветския публицист Дмитрий Муратов – лауреат на Нобелова премия за мир през 2021 година По видеовръзка от Москва той взе участие в съвещание на Специалната комисия по въпросите на външната интервенция, в това число дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейски Съюз и укрепването на честността, прозрачността и отчетността в Европейския парламент.

“Не чувствам никакъв прогрес за изясняване на събитията (за децата – б.р.). Разбера се, експрезидентът Дмитрий Медведев сподели, че не би било зле съдът в Хага да бъде опустошен с хиперзвукова ракета. Докато още не го е разрушил, има смисъл действително да се разбере какво става с тези деца “, сподели Муратов.

Той цитира стряскаши числа.

По данни на Украйна става дума за 16 226 деца, принудително арестувани в Русия. Според юрист Еманюел Дауд, завел желае пред МНС, децата са 13 000. Оценката на американското Йейлско учебно заведение, финансирано от Държавния департамент, броят е 6000. А по думите на Мария Лвова-Белова – комисарката по правата на детето в администрацията на Путин, против която също има заповед за арест, децата са малко над 1000.

„ Сега никой няма да повярва на страните, които враждуват. Затова би трябвало одит “, счита Дмитрий Муратов.

Той помоли Европейския парламент да се обърне за съдействия към ЮНИЦЕФ  - Детския фонд на Организация на обединените нации, с моблбата да помогне на арестуваните деца да се върнат.

Не по-малко стряскащи бяха огласените от журналиста данни на ЮНИЦЕФ за убити по време на войната деца.

Към 10 януари т. година са убити или раздрани от снаряди 176 девойки и 220 момчета. И тази цифра към този момент сигурно е увеличена. 35 от тях са били обезобразени дотам, че не е било допустимо да бъде открит полът им.

Дмитрий Муратов на няколко пъти остро разкритикува Запада, че е толерирал съветския президент Владимир Путин. И на няколко пъти иронично подмяташе към ръководителя на парламентарната комисия Рафаел Глюксман: „ Вписах ли се във времето за изявление? “.

Още в началото нобелистът предизвести, че заради новите репресивни закони в Русия не може да разяснява някои изявления на евродепутатите.

Муратов обаче стартира с това, че сподели фотография от извършващите се тъкмо сега на проявата му обиски в домовете на членове и правозащитници на Общество „ Мемориал “, ликвидирано в края на 2021 година И добави, че деятели като Ян Рачински, Олег Орлов, Никита Петров, Александра Поливанова и други са застрашени от по няколко години затвор.

Муратов прикани евродепутатите да наблюдават доста деликатно какво става с политзатворниците в Русия. Броят им непрестанно нараства.

Закрити са към този момент 265 медии. Тази орис е сполетяла на процедура всички самостоятелни от страната медии. Стотици публицисти са принудени да емигрират.

По публични данни правоохранителните органи в Русия са блокирали 117 000 „ фейка “. Става дума обаче на първо място за протестни постове в обществените мрежи.
21 000 задържани и съдени в Русия
21 000 са хората, които са арестувани, задържани или против тях са заведени административни наказателни каузи, посочи видният съветски публицист.

„ Стига към този момент приказки, че цяла Русия седи и мълчи. Не, в Русия има митинги най-много измежду младото потомство. Тези митинги грубо се потискат “, сподели Муратов.

И добави, че в Москва, където се намира, не може да произнесе думата, с която стартира популярният разказ на Лев Толстой.

„ Втората дума от названието му – „ мир “, към момента не е анулирана. През последната година в действителност бяха анулирани изборите. Опозицията е в пандиза. Прекратено бе спазването на интернационалното право. Прекратено бе отричането на опцията за нуклеарна война “, обрисува Муратов картината в родната си страна.

Той обаче не е склонен това да бъде наричано държавен прелом. Ако е прелом, то той е от нов тип, тъй като съхранява настоящата власт.

В резултат на „ специфичната военна интервенция “, както режимът на Путин назовава експанзията, Русия в никакъв случай към този момент няма да има украинския народ като приятелски. В Кремъл постоянно са се държали като огромен брат. А украинците са отказали да бъдат дребният брат.

Войната е довела до цели, радикално противоположни на поставените. Една от аргументите е, че обществото в Украйна се е оказало по-силно от страната. А страната в Русия се е оказала доста по-силна от обществото и е съумяла да го прегази.

Пръв асистент на режима в Москва е пропагандата, счита Дмитрий Муратов. Новото в нея е, че тя включва пропагандата на опцията за нанасяне на нуклеарен удар.
Варенето на чай в Европейски Съюз финансира съветската агитация
Муратов изясни и по какъв начин европейците финансират съветската агитация, без да подозират това:

„ Най-големият медиен холдинг в Русия принадлежи на „ Газпром “. Всеки консуматор в Европейски Съюз, който си пуска газта, с цел да си свари чай, финансира съветската агитация. “

Пръв асистент на пропагандата е Руската православна черква (РПЦ), колкото и да е тъжно това.

Муратов напомни по какъв начин протойерей Игор Фомин е призовал по държавен ефирен канал да бъде изклан украинският народ. А свещеникът Михаил Василиев е сипел нападки против майките, които не желаят да пускат синовете си да водят война в Украйна и е наричал позицията им „ резултат на аборти и противозачатъчни средства “. Василиев считал, че в случай че дамите не вършат аборти, те ще имат повече синове. И в случай че някой от тях загине във войната, ще им останат други в запас.

„ Църквата стартира да възпява гибелта, стартира да развива фетиш към нея. За гибелта на боец заплащат доста и в точния момент. Сумата е съвсем 12 милиона рубли (144 521 евро – б.р.). Жив човек може да завоюва толкоз за 20 години мирна работа. Смъртта се възпява като преференциална инвестиция “, посочи Нобеловият лауреат за мир.

И уточни, че за гибелта и нуклеарното оръжие приказват като реклама на храна на котки или на шампоани.

Дмитрий Муратов напомни и апелите в ефир на досегашния тв началник Антон Красовски, че в случай че едно украинче каже, че руснаците са окупатори, то би трябвало да бъде изгорено в мазето, а който не е изгорял, да бъде удавен. За Красовски наказване няма. Докато районният московски народен представител Алексей Горинов е наказан на 6 години затвор за антивоенни изявления.

И макар култа към гибелта има хора, които се борят за живота, в това число в обкръжението на Путин. За подобен човек Муратов разгласи Татяна Москалкова – прокурист за човешките права в Русия. Заедно с украинския омбудсман Дмитрий Лубинец тя постоянно урежда замяна на военнопленници. И това значи, че има неща, които са над враждата и антипатията сред руснаци и украинци.

Но Муратов не спести нападките си към Запада и даже към интернационалните организации.

Така да вземем за пример от Червения кръст отказали да се намесят, откакто той ги помолил да оказват помощ на наказания Алексей Навални, чието здраве е разтърсено. От организацията дали отговор, че не са упълномощени от страната. И то при положгение, че след Втората международна война Червеният кръст има право на достъп до политзатворници.

Западът не би трябвало да се уморява от войната. И не би трябвало да мисли в жанр „ там умират, само че ние имаме заеми, повишаване, ипотека, гориво “.

Муратов предложи на евродепутатите да бъдат събрани молитвите на всички деца, оказали се в центъра на войната в Украйна. Сред тях по думите му са и тези 5 милиона деца на бежанците, които нямат възглавница в своята стая, в която спят до баба си.

„ И в случай че работният ден на хората, на блогърите, на деятелите стартира с тези молебствия, тогава може би няма да има отмалялост “, заключи нобелистът.

На въпроса по кое време Путин е почнал да изпитва пренебрежение към европейските полезности Муратов напомни, че доста европейски водачи по време на визите си в Москва са поставяли цветя на гробовете на Борис Немцов и Анна Политковска сутринта, а следобяд са подписвали преференциални покупко-продажби за нефт и газ с съветския държавен глава.

„ Той чудесно разбираше лицемерната политика сред реториката и преференциалната договорка. Вашите сътрудници, които седяха с вас в тази зала, на прилежащите седалки, дадоха мотив на Путин да се отнася с пренебрежение към европейските полезности. Кой беше в Съвета на шефовете на най-големите съветски компании? Не беше ли някогашен немски канцлер? Не бяха ли министри и депутати от Финландия, Франция, Италия, Балтика? Те получаваха пари и Путин, знаете това отлично “, заключи Муратов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР