Хората и фирмите няма да могат да използват колите си,

...
Хората и фирмите няма да могат да използват колите си,
Коментари Харесай

Промени: Спират колата от движение, ако имаме неплатена глоба

Хората и компаниите няма да могат да употребяват колите си, в случай че не са платили някоя санкция на КАТ. Собствениците няма да могат да продадат парцел или автомобил, в случай че имат неплатена санкция.

За да мине един автомобил на механически обзор, притежателят ще би трябвало да е платил всички санкции и фишове за нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, които са осъществени с това транспортно средство. Това са част от предлаганите данъчни промени, които съпътстват квалифицирания от Министерство на финансите план на бюджет за 2023 година, написа.

Така действително правото на човек да кара колата си се обвързва с заплащането на санкции. През 2020 година от Министерство на вътрешните работи не позволяваха хората да изоставен страната, в случай че на границата се окаже, че имат неплатени санкции на КАТ. Това създаваше големи проблеми на хората и опашки на граничните пунктове. В последна сметка Конституционният съд реши, че отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване за неплатени санкции е противоконституционно. Съдът стимулира решението си с това, че тези ограничавания не целят сигурността на пътя, а по-лесно събиране на санкциите. Според Конституционния съд, това че държавните институции не могат да съберат санкциите не е съображение за физическото санкциониране на жителите.

Сега с препоръчаните промени още веднъж се лимитират правата на хората, в случай че не са платили някоя санкция. Защото по закон човек няма право за кара автомобил, който не е минал на механически обзор. Резултатът от смяната няма да бъде възстановяване сигурността на придвижване, а в противен случай - утежняване на обстановката. Ако човек няма пари, с цел да заплати санкциите си, ще продължи да кара колата си, без да е минал на механически обзор, а това действително може да докара до злополука, в случай че автомобилът има някаква нередовност. Проблем ще имат и компаниите, които имат десетки коли, а за заплащането на налози и санкции дават отговор в счетоводството, а не водачите, които се грижат за сигурността на колите.

Друга основна смяна планува да бъдат увеличени вероятните способи за връчване на санкции и фишове за нарушавания на пътя. Връчването ще може да става както персонално на водача против автограф от органите на пътната полиция, по този начин и от други чиновници на Министерство на вътрешните работи. Също по този начин връчването ще може да се прави и с предложено писмо с противоположна квитанция, както и по електронен път на посочена от индивида е-поща. Освен това особено е записано, че при издаване или замяна на шофьорска брошура, както и при регистрация на автомобил или ремарке, хората ще бъдат длъжни да посочат е-поща за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по електронен път. Ако човек не употребява всеки ден интернет, с цел да следи дали не са го снимали с превишена скорост, казусът остава за него.

Освен това оферират актовете и фишовете да може да бъдат връчвани освен на притежателя, а и на ползвател на транспортното средство. Само през предходната година са издадени над 1,1 млн. електронни фиша за превишена скорост в случаи, когато водачите са снимани с камери. Отделно на водачите са издадени над 240 хиляди акта за административни нарушавания.

Друга основна смяна планува хората и компаниите да не могат да продадат кола или парцел, в случай че имат някаква неплатена санкция, в това число и електронен фиш за превишена скорост. И сега това е неразрешено, само че плануванаъа глоба постоянно не дава отговор на размера на отговорностите, излиза наяве от претекстовете към препоръчаните промени. Затова от Министерство на финансите оферират при продажба на кола или парцел нотариусите да ревизират по електронен път дали притежателят има някакви отговорности. За задачата те ще имат достъп до данните от данъчно-осигурителната сметка на хората и компаниите. И едвам откакто отговорностите към хазната бъдат платени нотариусите ще изповядват договорката. Като особено е планувана опция отговорностите да бъдат платени от купувача на колата или парцела, като преведе част от парите по договорката в държавната хазна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР