Хора с исполински ръст са обитавали земите на Добруджа преди

...
Хора с исполински ръст са обитавали земите на Добруджа преди
Коментари Харесай

Уникална и древна находка откриха на "Балкански поток" в Добруджа

Хора с великански растеж са обитавали земите на Добруджа преди 5000 години. Останките на един от представителите на бронзовата ера бяха разкрити в крепида до Ветрино, Варненска област, по време на избавителни разкопки по линията на градежа на газопровода "Балкански поток ".

На мъжа ще бъде изработен ДНК разбор по план, който ще потвърди дали първите преселения на индоевропейците по нашите земи не е станало в интервала на ранната бронзова ера, оповестява Българска национална телевизия.

Не е от огромните могили. Висока е близо метър и това изяснява вредите най-много от земеделска техника върху нея. Но въпреки всичко е опазила наличието си.

Тази крепида посред царевичака край Ветрино може да опише доста за живота тук преди 5000 години. Времето на ранната бронзова ера и пришълците след първите земеделци. Проучвали са десетки сходни могили.

Но тази съумява да ги изненада. Централният гроб - този, поради който е издигната могила, е на малко дете. При това останките му не са в анатомичен порядък и по-скоро наподобяват на жертвоприношение. Още едно дете и мъж са заровени тук по-късно. И първото, което се натрапва, е аленият цвят на костите.

"Голяма част от погребваните са посипвани с охра. Приема се, че аленото е цвят, който е обвързван с живота ", разяснява доцент доктор Стефан Александров - началник на археологическите разкопки.

Запознайте се с Херкулес. Така са го нарекли изследователките, които търпеливо отмятат пръстта от него. Макар и заровен без предмети, той може да опише доста за племето си.Освен че целият е поръсен с охра, останките на мъжа впечатляват и с друго.

"Съдейки по бедрените кости, които са над 50 см, растежът му сигурно е над 190 см. "Доста огромен, над метър и 90 даже за днешно време ", разяснява археологът Ася Стефанова от РИМ Варна.

"Тези особено в този регион са били скотовъдци или преобладаващата част от стопанската система им е била скотовъдство. т.е. главната част от диетата им е протеина ", добавя той.

Макар и с великански размери, нашият Херкулес е умрял много млад - сред 25-30 години. Много рядко попадат на по-възрастни. Вероятно инфекциите са ги поваляли рано. Но това мъчно може да се каже за дамите.

В могилите намират главно деца и мъже. Дори патриархалните връзки мъчно изясняват неналичието на дамите. Но пък учените са напът да сложат завършек на друга алтернатива - за произхода на хората, населявали земите ни през бронзовата ера.

Освен тъкмо радиовъглеродно датиране, Херкулес и децата вземат участие в огромен европейски план и ще минат през ДНК разбор.

"Може би виждате тук един от първите индоевропейци по нашите земи ", разяснява доцент доктор Александров.

Миниатюрно костено мънисто до главата на Херкулес е единственият предмет, открит в цялата могила. За разлика от съвременниците си по на юг и на запад, гробните блага тук са напряко изключение. Историята огромните хора от бронза е едвам първоначално си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР