Хонконг от десетилетия се смята за третия най-важен финансов център

...
Хонконг от десетилетия се смята за третия най-важен финансов център
Коментари Харесай

Хонконг, Сингапур или Шанхай - кой ще е водещият азиатски финансов център?

Хонконг от десетилетия се счита за третия най-съществен финансов център в света - след Ню Йорк и Лондон.

Засега той резервира тази своя позиция, само че през последните години Шанхай и Сингапур дават все по-сериозни поръчки, че желаят да му я лишават, написа The Economist.

Историята на Хонконг като финансов хъб датира от началото на 70-те години на предишния век, когато се трансформира в център на азиатското офшорно финансиране. Значението му нараства фрапантно, откакто китайската стопанска система стартира да се отваря към света по време на ръководството на Дън Сяопин през 1978 година

Хонконг е мястото, на което по това време западните банкери могат да поддържат връзка с китайски предприемачи, до момента в който активността на частния бранш в континенталната част на Китай към момента прохожда. Финансовите покупко-продажби се ръководят от надеждната регулаторна рамка на самостоятелната територия и от съдилищата, които употребяват британското законодателство.

Но още преди пандемията от COVID-19 откритият ред на финансовите центрове на Азия беше подложен под подозрение. Четвърт век откакто Хонконг се върна под суверенитета на Китай, Пекин последователно стегна хватката си върху локалните институции.

Под въздействието на централните управляващи, в лицето на Китайската комунистическа партия, Хонконг вкара строги закони за отбрана на националната сигурност.

Независимата правосъдна система в града, която се ценеше високо от задграничните вложители, беше отслабена от политическата интервенция. Това опетни привлекателността на Хонконг по отношение на Сингапур. Освен това Югоизточна Азия се трансформира във все по-желано място за бизнес от страна на западните компании, което, с помощта на местоположението, в допълнение укрепва привлекателността на Сингапур.

Междувременно, за компаниите, които имат намерение да работят в Китай, изгодите от това да се открият в Хонконг, а не в Шанхай, понижават.

Според The Economist един от най-важните въпроси за азиатската финансова система е по какъв начин ще се трансформират функциите на тези градове в бъдеще. Отговорът зависи от три основни критерия за смисъла на един град като финансов и стопански център:

Ако стартираме с бизнеса, статутът на Хонконг като районна база за световните компании постоянно е бил привързан с Китай, само че тази връзка става все по-близка през последните години. Броят на китайските компании с районни централи в самостоятелната територия се е удвоил от 2015 година насам, до момента в който броят на американските корпопрации, употребяващи града като база за своите интервенции в Азия или Китай, непрекъснато понижава.

Сингапур не дава сходни статистически данни, само че серията от отваряния на офиси на няколко огромни компании е илюстративна за неговата засилващата се роля. Американската Sony Music, английската Dyson и виетнамската VinFast сътвориха свои районни или световни централи там.

Китайските софтуерни компании, в това число Alibaba, TikTok и Tencent, също направиха това, водени от потребността си да участват отвън „ огромната защитна стена “ на Китай, с цел да ръководят своите световни интервенции.

Сингапур се отнася двойнствено към "кражбата " на бизнес от Хонконг. Министър-председателят на града-държава Лий Хсиен Лунг приветства емигрантите, само че сподели, че би бил също толкоз благополучен, в случай че се усещат способни да останат в Хонконг, допринасяйки за динамичността на района.

На назад във времето обаче методът е по-малко милосърден. Градската организация за поощряване на вложенията работи нападателно, с цел да помогне на бъдещите мигранти с визи и бизнес регистрации.

Шанхай също съумя да притегли съществени западни вложения преди пандемията. Някои компании, като Coca-Cola, реалокираха точно там азиатските си централи, които преди този момент се намираха в Хонконг. Регулаторните промени през 2020 година разрешиха на задграничните капиталови банки да ръководят бизнеси в Китай, на които имат мажоритарен дял.

Впоследствие няколко от тях разшириха активността си в Пекин и Шанхай. Чуждестранните мениджъри на активи, в това число Amundi и BlackRock, също са нараснали наличието си в континентален Китай.

Строгите локдауни, наложени тази година поради новите огнища на COVID-19, може и да са охладили за малко този инвеститорски "плам ". В скорошно изследване на Американската комерсиална камара в Шанхай единствено една американска компания от 133 възнамерява да усили вложенията си в Китай.

Но все пак, за компаниите, които имат намерение да имат по-сериозна експозиция в Поднебесната империя, Шанхай, в последна сметка, може да се окаже неминуем. Колкото повече Хонконг попада под контрола на Китай, толкоз по-привлекателна става опцията за разкриване на офиси на континента.

Китай може да е по-строг в метода си както към ръководството, по този начин и към COVID-19, само че най-малко е дом на голям брой снабдители и клиенти.

Вторият индикатор за относителната доминация на финансовите центрове е ръководството на благосъстоянието. Именно тук конкуренцията сред Хонконг и Сингапур е най-ожесточена. В Хонконг активите под ръководство на капиталовите фондове нарастват от близо 1.3 трилиона $ през 2010 година до над 3 трилиона $ през 2020 година

Но за същия интервал тези в Сингапур се покачват от към 1 трилион $ на 3.4 трилиона $, като градът изпревари Хонконг още през 2017 година Простите закони за основаване на тръстове и данъчната успеваемост притеглят съществени благосъстояния към сингапурския пазар.

Хонконг е притиснат и в други области на капиталовото ръководство. От 20-те най-големи мениджъри на фондове за рисков капитал в международен мащаб, измерени посредством капитала, набран през последното десетилетие, седем са били в Пекин, Шанхай или Шенжен.

Рисковите капиталисти, които се надяват да "осребрят " икономическия взрив в Югоизточна Азия, избират Сингапур като база. По-тесните връзки на града с индийските компании също са атрактивни за тях.

Що се отнася до финансовите пазари и капиталовото банкиране, които са третият основен индикатор за значимостта на финансовите центрове, Хонконг твърдо резервира короната си. Тъй като китайското държавно управление не демонстрира никакви признаци да разреши на капиталите да "текат " свободно в и отвън континенталната част, цената на самостоятелната територията като финансов портал се резервира.

Той е хазаин на стратегиите Connect, които разрешават на задграничните вложители да търгуват с наземни облигации и акции, а на китайските търговци да търгуват с акции на територията.

Три четвърти от всички транзакции в юани, осъществени посредством системата за бързи междубанкови известия, се записват в Хонконг. Територията е и значим център за китайските компании, които се листват като обществени компании през последните години, в това число Alibaba и jd.com през 2019 и 2020 година

Като цяло пазарната капитализация на обществените компании в града е близо 5 трилиона $, в съпоставяне със 7 трилиона $ в Шанхай и 700 милиарда $ в Сингапур. Това оказва помощ на Хонконг да резервира преимущество в световното банкиране.

Хонконг ще резервира ролята си като "входна артерия " за вложение в Китай. Но за него ще става все по-тридно да притегля други типове нов бизнес, написа The Economist. Компаниите, които се местят там, е по-вероятно да са китайски.

Фирмите, които желаят да вършат бизнес в по-широкия район на Югоизточна Азия, могат да изберат Сингапур. А тези, които желаят да вършат бизнес в Китай, могат да разширят наличието си на сушата и то най-много в Шанхай, като най-силен "гравитационен " бизнес център. Всички тези процеси скоро могат да пренаредят картата на водещите финансови центрове в Азия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР