Хондурас предприема стъпки за установяване на официални дипломатически отношения с

...
Хондурас предприема стъпки за установяване на официални дипломатически отношения с
Коментари Харесай

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Хондурас подхваща стъпки за определяне на публични дипломатически връзки с Китай . Това разгласи президентът на страната Ксиомара Кастро, представена от Си Ен Ен.

Този ход обаче ще скъса връзките му с Тайван.

Китай отхвърля да поддържа дипломатически отношнения с всяка страна, която признава Тайван, и през последните 40 години се опита да изолира самоуправляващия се остров, като откъсна дипломатическите му съдружници с оферти за икономическа поддръжка.

Хондурас е една от едвам 14-те страни, които към момента признават дипломатически Тайпе, само че в този момент наподобява това ще се промени.

Кастро написа в Туитър, че е възложила на външния министър на Хондурас да се заеме с установяването на публични връзки с Китайската национална република.

Кастро, демократ социалист, завоюва безапелационна победа през 2021 година, откакто организира акция по коренен дневен ред за противопоставяне на години ръководство, разтърсвано от корупция и кавги. Тя даде обещание да понижи бедността и да либерализира законите за абортите.
 Тайван се готви за ненадейно навлизане на китайската войска
Тайван се готви за ненадейно навлизане на китайската войска

На фона на възходящото военно напрежение в Тайванския пролив

По време на президентската си акция Кастро разгласи във връзка с външната политика, че централноамериканската страна се стреми да откри дипломатически връзки с Пекин.

Въпреки че през януари 2022 година обаче нейният временен екип заяви, че " новото държавно управление ще поддържа връзки с Тайван ", последното изказване на Кастро подсказва, че към този момент е решила да смени позицията си.

Китай смята Тайван за част от своята територия според политиката на " обединен Китай " и изрично се опълчва на хипотетичната задгранична интервенция на острова, защото я възприема като поддръжка за желанието на Тайван да бъде приет за самостоятелна страна.

Под управлението на водача си Си Дзинпин Китай ускори военния, дипломатическия и икономическия напън върху Тайван, в това число примамвайки съдружниците на Тайпе да сменят предаността си.

Много страни направиха тъкмо това, какъвто е казусът с Никарагуа през 2021 година и Соломоновите острови през 2019 година
 Китай не се отхвърля от спокойно обединяване с Тайван
Китай не се отхвърля от спокойно обединяване с Тайван

Пекин уверено се опълчва на независимостта на острова

Ако Хондурас прекъсне връзките си с Тайван, това ще остави острова с публични дипломатически връзки единствено с 13 страни, най-вече дребни страни в Тихия океан и Латинска Америка.

След изказването на Кастро външното министерство на Тайван съобщи, че Тайпе остава корав сътрудник на Хондурас и предизвести латиноамериканската страна да не " попада в клопката на Китай ".

Тайван се пробва да резервира връзките си с останалите страни, които го признават, само че също по този начин омаловажа предходните дипломатически загуби и акцентира, че поддържа де факто дипломатически връзки с доста огромни западни сили, като Съединените щати.

Все по-настоятелният метод на Китай към Тайван при Си също провокира вълна от дипломатическа поддръжка за Тайпе, в това число под формата на от ден на ден визити на западни политици и публични лица.

От своя страна Пекин приветства решението на Хондурас.

" Въз основа на правилото за " обединен Китай " желаеме да развиваме другарски и кооперативни връзки с Хондурас и други страни по света ", съобщи представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.
 Поредна китайска провокация по отношение на Тайван
Поредна китайска провокация по отношение на Тайван

57 бойни самолета навлязоха в зоната на противовъздушната защита на острова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР