Холериците са бързи, поривисти и стремителни, но рязко сменят своите

...
Холериците са бързи, поривисти и стремителни, но рязко сменят своите
Коментари Харесай

Общуване според темперамента - II

Холериците са бързи, поривисти и стремителни, само че внезапно сменят своите настроения и губят хладнокръвие. Те се захващат с цялата си пристрастеност за някоя нова активност, само че надценяват силите си и скоро стават неефективни. Минусите на този вид се дължат точно на неуравновесеността, която е причина за раздразнителността им, агресивното държание и бързото безсилие след афект. Ще познаете холериците по прибързаните, постоянно непоследователни заявки, внезапния звук и изразителната гримаса. Те постоянно барабанят с пръсти по бюрото, потропват с крайник и въобще им е невероятно да стоят умерено на едно място. Вашият сътрудник е холерик? Моите поздравления и съболезнования по едно и също време. Очаквайте постоянно да нажежава атмосферата с нервните си прояви, само че и да движи работата в офиса, защото е дееспособен и предприемчив. Да поддържате другарски връзки с него обаче е мъчно, защото поради невъздържаните си прояви постоянно нагрубява другите.

Детето холерик е обидчиво и мъчно приема рецензия по собствен адрес. Бурната му сила би трябвало да се насочи в някое потребно русло, най-добре някакъв спорт. Полезните качества, присъщи за темперамента му като целенасоченост, увереност и организаторски качества, ловко стимулирайте, а склонността към спорове се пробвайте отчаст да компенсирате с образование в въздържаност и самоконтрол.

Меланхоликът е срамежлив, въздържан и рядко реагира прочувствено, само че надълбоко изживява даже най-малката несполука. Той мъчно се ориентира в нова конюнктура и проблематични обстановки, уморява се бързо и се нуждае от по-продължителна отмора, с цел да възвърне силите си. Затова при непрекъснат стрес и неподходящи условия, меланхоликът може да се трансформира в затворен, нерешителен и обезпокоителен човек. Този вид характер обаче си има и безусловни плюсове – постоянството и дълбочината на възприятията. Затова, в случай че живее и работи в спокойна конюнктура той е съзнателен сътрудник и правилен другар.

За да не пораства прекомерно несигурно детето песимист, би трябвало да усеща поддръжката и вниманието на своите родители. Те би трябвало да подтикват самодейността и интензивността му, само че не с натоварващи занимания, които ще го изтощят.

Флегматиците са поредни, упорити и умерено вървят по виталния си път. Това са надеждни хора, които е мъчно, даже невероятно да изкарате отвън кожата. Скъпят се на страсти, старателни и надеждни като никой различен, само че както всички останали видове и те си имат своите минуси. Като цяло не са съобразителни, а реакциите им са прекомерно мудни. При неприятни стечения на събитията могат да развият равнодушие към обкръжаващия свят, леност и слабоволие.

Хората от този вид ще познаете по тежката и мързелива походка, оскъдните жестове и мимики, спокойното, даже индиферентно седене в една поза в продължение на часове. Те не обичат празните приказки, по тази причина постоянно за близките наподобяват несговорчиви и даже дебилни. Затова флегматиците не са най-хубавата компания, само че в сложна обстановка са най-сигурните хора, на които можете да разчитате. Никога няма да ги чуете да спорят, а при вземането на решение регистрират мнението на всички.

Служителите флегматици са изпълнителни и не се нуждаят от надзор, с цел да извършват съзнателно отговорностите си. В никакъв случай обаче не би трябвало да им се поверяват срочни планове и работа, която изисква динамичност и някаква самодейност.
Родителите на деца с муден характер никога не трябва да ги санкционират и подлагат на критика за бавните дейности, а тактично да ги насърчават към по-голяма интензивност и бързи реакции.
Продължава: Общуване съгласно темперамента
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР