Холдингът Alphabet, който обединява бизнесите на Google, е прехвърлил 15,9

...
Холдингът Alphabet, който обединява бизнесите на Google, е прехвърлил 15,9
Коментари Харесай

Как Google си спести 3 милиарда долара от данъци!?

Холдингът Alphabet, който сплотява бизнесите на Гугъл, е трансферирал 15,9 милиарда евро към офшорна компания в Бермуда единствено през 2016 година Това демонстрират заявления на компанията в Холандия, оповестява организация Bloomberg. По този метод интернет колосът си е икономисал над 3 милиарда $ налози.

Гугъл от години е подложена на критика от страните в Европейския съюз, че ползва малки врати в разпоредбите, с цел да си икономисва налози. Според подадените в холандските регулатори документи от самата компания, това е процедура, която включва няколко стъпки.

Официално Гугъл осчетоводява преобладаващата част от приходите си в Европейски Съюз посредством централата си в Ирландия, където данъчната политика е по-лека. Компанията заплаща минимални налози в останалите страни, основно поради офисите си там. Само това беше мотив за много рецензии.

Сега се оказва, че Гугъл има и други стъпки. Те включват прекачване на доходи от ирландската централа до куха холандска компания, която няма чиновници. От там приходите се трансферират в офшорна компания в Бермуда, която пък е благосъстоятелност на друга компания, която е записана в Ирландия.

Документите, които са подадени на 22-ри декември 2017 година, включват приходите на холдинга за 2016 година От тях излиза наяве, че през 2016 година парите, трансферирани по този способ, са със 7% повече по отношение на 2015 година Не е ясно какъв брой години преди този момент е продължавала въпросната процедура.

"Плащаме всички дължими налози и се съобразяваме с данъчните закони във всяка страна, в която работим. Оставаме отдадени да оказваме помощ на растежа на онлайн екосистемата ", се споделя в отговор на Гугъл към Bloomberg.

Ирландия затвори малката врата в закона си, която разрешава тази процедура още през 2015 година Фирмите обаче имат право да продължат да я ползват до края на 2020 година Гугъл употребява същата процедура и в Азия, само че в Сингапур. Според подадените от Alphabet документи пред американските управляващи, световният налог на компанията през 2016 година е бил 19,3%, като главната заслуга за ниската ставка е точно прехвърлянето на парите в Бермуда, като по този метод общо са спестени към 3,7 милиарда $.

Ако се употребяват единствено парите в Ирландия, които са трансферирани по този метод, то тогава спестяванията са 2,4 милиарда $, разяснява данъчният специалист Робърт Уиленс. Към края на 2016 година Гугъл има 60,7 милиарда $ в интернационалните сметки, на които не е платила налози в Съединени американски щати. Досега това се позволяваше от американския закон, само че тази година влиза в действие обвързване да се заплащат налози и за интернационалните доходи, само че при избрани условия и единствено в случай че общият световен налог на дадената компания не трансферира избран предел.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР