Холандците са ви подготвили ценен урок. Когато искате да седнете

...
Холандците са ви подготвили ценен урок. Когато искате да седнете
Коментари Харесай

Никога не отваряйте шофьорската врата с лявата си ръка

Холандците са ви подготвили скъп урок. Когато желаете да седнете на шофьорската седалка, в никакъв случай не отваряйте вратата с лявата си ръка!

В скандинавските страни хората са отдадени на велосипедите. На пътното платно има обособена лента за велосипедисти. Освен това има доста специфични закони и разпореждания, които контролират този вид придвижване.

Да посягаш към дръжката на вратата с лявата си ръка е табиет. Естествено е – по този начин е по-близо и по-удобно. Но скандинавските водачи вършат нещата малко по-различно. Ето защо…

Всяка година към 150 000 произшествия на пътя  са свързани с вратите на коли. Да се блъсне в тях велосипедист е извънредно постоянно срещан случай. Но кой е отговорен? В множеството случаи можем да приказваме за неточност на лидера.

Какво се случва нормално. Велосипедистът се движи с задоволително бърза скорост, когато вратата ненадейно се отваря. Шофьорът не подозира нещо неправилно, а колоездачът не може да избегне конфликт. Според най-консервативните калкулации 24 души са починали поради такава неправилност. Но какъв брой случаи не са регистрирани?

Ето какъв е въпросният механизъм. Отваряйки вратата с лявата си ръка, водачът не обръща внимание на протичащото се наоколо до колата му. Отваряйки с дясната, той обръща цялото си тяло и очите му могат да уловят идващ велосипед или друго транспортно средство.

Разбира се, не става въпрос единствено за колоездачи. А да вземем за пример и зпешеходци.

Коригирането на навиците може да усъвършенства сигурността на улиците! Грижете се за себе си и не възпитавайте равнодушие към другите.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР