HMD Global продължава да съживява легендарната марка Nokia. И днес

...
HMD Global продължава да съживява легендарната марка Nokia. И днес
Коментари Харесай

Nokia 7.1: камера със ZEISS оптика и чист Android

HMD Global продължава да съживява именитата марка Nokia. И през днешния ден ще стане дума не за супер-флагман, а за смарт телефон, който ще стане най-популярният през този сезон. На цена от към 500 лв., новият Nokia 7.1 има двойна камера със ZEISS оптика, чист Android, неповторим HDR екран, като на флагманите. Но дали има минуси?



Технически характерности на Nokia 7.1:
Дисплей – 5.84-инчов FHD + (2280 × 1080) 19:9 с разрез, 2.5D закривен челен панел Corning Gorilla Glass 3, поддръжка на HDR10;Процесор – Qualcomm Snapdragon 636;RAM – 3 GB или 4 GB LPPDDR4x;ROM – 32 GB или 64 GB разширяема посредством microSD до 400 GB;Камери – две съществени:  12-мегапикселова 2PD / AF / F1.8 / 1.28um,  5-мегапикселова BW / FF / F2.4 / 1.12um. Предна:  8-мегапикселова FF / F2.0 / FOV 84 °;Аудио: 3,5-мм аудиоконектор и Nokia OZO audio;Батерия: 3060 mAh несменяема, бързо зареждане, порт USB Type-C (USB 2.0);Връзка: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS, NFC;Размери и тегло: 149.7 × 71.18 × 7.99 мм, тегло 160 гр, съответствие на дисплея/корпуса: ~ 80%. Camera bump 1,152 мм;SIM-слот: двойна хибридна:  Dual nano SIM или nano SIM + MicroSD,  модел с една SIM карта: nano SIM + MicroSD;Цветове на корпуса: Gloss Midnight Blue (синьо), Gloss Steel (стомана). Типичен дизайн и скъпи материали
Първото усещане за новото устройство на Nokia е, че е приятeн на досег и добре лежи в ръката. Магията се крие е в отличните материали и ергономичния корпус, който не е прекомерно необятен и обемист, има тънката рамка (с изключение на долната) и хубав екран с разрез в жанр iPhone X.



Задният панел наподобява стилно, изключително в случай че става дума за телефон в черен цвят. В средата е ситуиран четецът на пръстовите отпечатъци, а малко нагоре — две съществени камери и мълния, които изпъкват над корпуса.



Отпред всичко е тривиално: всички производители съвсем без изключение се придържат към затихващата към този момент наклонност за съществуване на разрез в горната част на екрана. Nokia 7.1 не е изключение и в прореза е интегрирана слушалката и предната камера с спомагателен набор от датчици.

Сред останалите детайли ще споменем съществуването на бутон за заключване и подобен за контролиране силата на звука в профил, USB Type-C изпод и обичания 3,5-мм порт за слушалки в горния край.



Радостното в тази ситуация е, че последния не бе изхвърлен, както направиха други производители. Какво не ни хареса — необятната „брадичка“ в дъното, на която към момента е нанесено името на марката. Много производители към този момент се отхвърлиха от този метод, ограничавайки се единствено до логото на задната повърхнина.
Голям и явен екран с HDR
В Nokia 7.1 е очакван първокласен екран с диагонал 5,84 инча, Full HD+ (2280х2080) резолюция и съответствие на страните 19:9. На пръв взор даже се основава чувството, че пред Вас е OLED-дисплей. Впечатлението е лъжливо, тъй като тук се употребява IPS-матрица. Странно би било да очаквате нещо друго от смарт телефон за 500 лева Но IPS тук — не е напълно нормален.



PureDisplay (така детайлът се назовава от Nokia) има добър ресурс от бляскавост, само че динамичното адаптиране на подсветката и контраста тук работи самобитно. На доктрина, яркостта би трябвало гладко да се усилва и понижава според от околното осветяване, само че в тази ситуация плъзгача непрекъснато скача от страна в страна. Ако се задоволим с ръчните настройки — всичко останало е идеално, още повече, че в региона на ъглите към цветопредаването нямаме искания.

Отделно се загатва за почтена поддръжка от екрана на HDR10, която е налична с помощта на спомагателния чип за обработка на изображенията Iris PX8418. Освен това, потребителят не би трябвало да изтегля подготвени HDR-видеа: процесорът може да увеличи качеството на елементарния SDR-клип до HDR в действително време. Това не го могат даже най-новите iPhone и моделите на Samsung, а да не приказваме за смарт телефоните до 500 лева

Но какво значи това за притежателя? Той може да гледа клипове с висок динамичен диапазон, където картината е контрастна, а цветопредаването — по-ясно. Благодарение на всичко това, гледането на клипове на Nokia 7.1 е доста прелестно и удобно.
Слаб, само че бърз
Тъй като нашият тестов уред е от междинен клас, той няма под капака си 845-тия „дракон“ от Qualcomm или 8 GВ оперативна памет. Въпреки това, Nokia 7.1 работи въз основата на осемядрения процесор Snapdragon 636 — той не е най-мощният, само че е задоволително пестелив чипсет (леко орязана версия на Snapdragon 660). Заедно с това, производителите са добавили и 3 GВ RAM.

В синтетичните проби, телефонът сподели нелоши резултати. Например, в Geekbench 4 той съвсем доближава до 5 хиляди точки, отстъпвайки по продуктивност на остарелия флагман Samsung Galaxy S7. В бенчмарка AnTuTu, обстановката е сходна: смарт телефонът набра 106 хиляди точки, с което се приближава до най-близките му съперници в лицето на Huawei Nova 3i и ASUS ZenFone 5.



Въпреки това, резултатите от тестванията не приказват нищо за действителното състояние на нещата. Nokia 7.1 безусловно „лети“, приложенията се отварят, а превключването сред тях е стремително. Анимацията е плавна, без насичания и лагове. Дори, постоянно затормозяващия магазин Play Market работи бързо.



Съдейки по всичко, това е заслуга на чистия Android 8.1 (или 9 след ъпдейт) — чистата операционна система, която тук идва „от кутията“. Благодарение на нея, смарт телефона не е претъпкан с авансово конфигурирани приложения и лаунчъри, чието пускане запълва паметта и с течение на времето затормозяват работата на апарата.



В този факт има още един плюс — безплатното облачно вместилище Гугъл Photo за фотоси и видео. Наистина комфортно нещо, в случай че снимаш доста, защото пространството на вградената флаш-памет в началото е малко — 32 GВ. Въпреки, че този проблем бързо се взема решение със закупуването на microSD-карта.

Между другото, за игрите. Популярният PUBG незабавно след инсталацията заяви, че автоматизирано слага най-ниските настройки на графиката — това евентуално е заради не доста производителната графика на телефона. Това е по този начин, тъй като даже и „малките“ игри от време на време ни „радват“ със своите лагове. Това се случва рядко, почти един път на всеки пет секунди, тъй че забавянията не ни попречиха да заемем първите места. При това, най-новите гонки в Asphalt 9 работят идеално, даже и на оптималните настройки.
Двойна съществена камера
Nokia 7.1 получи двойна съществена камера с Сarl ZEISS оптика. Първият датчик е 12-Мегапикселов с диафрагма f/1.8, а вторият — 5 Mp, който се употребява за премерване на дълбочината на фотографията. Казано на елементарен език, втората камера оказва помощ да се дефинират обектите на напред във времето и да се замъгли фона — в тази ситуация вършиме фотоси с резултата боке.



В реалност, двойната камера в действителност сполучливо се оправя с портретите. Задният декор се замъглява добре, а вградения програмен продукт рядко бърка и размазва непотребни елементи. Единствената забележка — от време на време когато желая по-силно да замъгля фона, софтуерът на камерата не разрешава. Въпреки това, за устройство от към 500 лева — резултатът е повече от допустим, а ние сме удовлетворени.

В нормален режим, камерата също ненадейно демонстрира доста положителни резултати. Благодарение на HDR (а той е включен по подразбиране), даже и при облачно време, цветовете се предават изцяло реалистично и тъкмо. Особено добре това се вижда на фотосите с цветя или други ярки обекти. През деня, детайлизацията на фотосите е висока. При това, фазовия автофокус работи бързо, а обектът на фотосите не се размазва, което още веднъж е необичайност за наличните в смарт телефоните от междинен клас камери.

При нощните фотоси обаче, апаратът се оправи много по-зле, прехваления HDR не избавя изключително ситуацията. В условия на едва осветяване, детайлизацията пада доста и се появяват шумове.



Що се отнася до предната камера, то тук производителя е решил да заложи на 8-мегапикселовия датчик: фотосите се получават „шумни“, изключително в случай че са снимани в тъмна стая. Но автоматизираното ретуширане на лицето ги прави по-красиви.

Между другото, тук е налице една доста потребна функционалност, която евентуално ще е потребна за блогърите и феновете на селфитата: телефонът Ви разрешава да записвате видео клипове и да вършиме фотоси с предната и задната камера по едно и също време посредством алтернатива, носеща името Bothie.


Връзка и безжични връзки
В Nokia 7.1 са планувани два слота за операторски карти от стандарта nano-SIM, единият от които съвсем е несъмнено, че ще бъде рискуван за спомагателна памет. И двата слота работят с 4G мрежите, поддържа се LTE от шестата категория с оптималната скорост на приемане на данни от 300 Mbps и с всички нужни за правилната работа мрежи в България.



Има всички нужни безжични модули за един актуален смарт телефон, като се изключи инфрачервения порт: Bluetooth 5.0 (с aptX), NFC (с поддръжка на Гугъл Pay), двудиапазонен Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac). Навигационният модул взаимодейства с GPS системите (A-GPS), GLONASS и BeiDou. От тяхната работа не можем да се оплачем.
Автономността не е огромна
Вградената батерия обезпечава интензивност от най-малко един цялостен работен ден, единствено в случай че апаратът не се употребява прекалено много за дълготрайно възпроизвеждане на музика посредством Bluetooth и ресурсоемки игри. Устройството работи до 6,5 часа с непрестанно светнат екран, който като цяло е добре усъвършенстван за игри.



Устройството поддържа Quick Charge 3.0 бързо зареждане и е оборудван с подобаващ адаптер. През първите половин час, батерията се зарежда от нула до 48%, за един час до 75%, а за цялостното зареждане са нужни към два часа.
Обобщение
Nokia 7.1 ни хареса, а повода — страхотното комбиниране на цена, дизайн и благоприятни условия. В сегмента до 500 лева, нито един не поддържа HDR10, тъй че качеството и държанието на екрана — чудесно. Производителят в тази ситуация ни радва и с различим дизайн, без да пести от нормалните материали — стъкло и пластмаса. Ако липсваше логото на необятната „брадичка“ — резултатът от смарт телефона щеше да е още по-интересен.



Двойната камера ненадейно ни изненада. HMD Global в тази ситуация не се повлияха от маркетинговата наклонност и не използваха в смарт телефона четири обектива, само че все пак разполагаем са два, които обезпечават високо качество на фотосите, умерено размазване на фона в режим на отворена диафрагма. Разбира се, от флагманите iPhone, Samsung и Huawei към момента е доста надалеч, само че в междинния сегмент, Nokia 7.1 може да съперничи с съвсем всичките си съперници.

Положителни черти:
Премиум дизайн (стъкло, метал);Голям явен екран с Full HD+ резолюция;Поддръжка на HDR10;Страхотна двойна камера;Чист Android One;Порт USB Type-C;Цена.
Отрицателни черти:
Рамка от двете страни и „брадичка“;Лошо работи в режим на динамична акомодация на подсветката;Слаб процесор;Обичайна предна камера.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР