Хизбула не търси война с Израел, тъй като е съвършено

...
Хизбула не търси война с Израел, тъй като е съвършено
Коментари Харесай

Борел: Хизбула не търси война с Израел, това би било провокация към Иран

Хизбула не търси война с Израел, защото е " напълно наясно “, че това може да въвлече Иран да се причисли към спора, само че обстановката се утежни след неотдавнашната офанзива против " Хамас " в Ливан. Това е декларирал основният посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел пред EFE в изявление от Бейрут.

Борел, който беше в Ливан три дни откакто висшата фигура на " Хамас " Салех ал Арури беше погубен при хипотетична израелска интервенция, уточни, че възобновеното напрежение " единствено е засилило нуждата “ той да посети Ливан на фона на месеци на интензивна трансгранична замяна на огън сред шиитското придвижване и израелските сили.

По време на авансово плануваното си посещаване Борел взе участие в диалози на високо равнище с ливански водачи като част от напъните си да предотврати война сред Ливан и Израел, предава " Фокус ". Той се срещна и с водача на парламентарния блок на Хизбула Мохамад Раад.

" Направих извода, че Хизбула не търси война или не търси война с по-голям интензитет и по-голямо уголемение “, увери Борел и добави: " Впечатлението ми, което се надявам да не е неверно, е, че те са изцяло наясно със сериозността на обстановката и следствията, които би имала една по-голяма борба, която може да въвлече Иран в нея “.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз призна, че обстановката в Ливан е " сериозна “ и че " нещата са станали по-грозни на място “ след убийството на Ал Арури в предградие на Бейрут.

В събота (6 януари) Хизбула изстреля повече от 60 ракети по израелски разследващ център в отговор на убийството във вторник, отбелязвайки първото сходно нахлуване покрай ливанската столица след войната с Израел през 2006 година

" Всяко деяние провокира реакция, която от своя страна провокира друга. Това се назовава ескалация. Ако някой не натисне спирачките, можем да се окажем на ръба на пропастта “, предизвести Борел.

Въпреки че Борел има вяра, че конфликтите сега са в границите на по този начин наречените правила за ангажиране, той вижда, че е " доста мъчно, в случай че не и невероятно “ за Хизбула и други ирански съдружници в по този начин наречената Ос на съпротивата да мълчат толкоз дълго до момента в който израелските бомбардировки не престават в Газа.

Според Борел дипломатическите старания за деескалация би трябвало да се съсредоточат върху оправянето с " факторите на неустойчивост “, засягащи граничните региони сред Ливан и Израел, разграничени от недемаркирана линия в противоречиви територии.

" Мисля, че ще би трябвало да има някакви договаряния, които да се занимават с всичко едновременно и това би трябвало да е допустимо “, съобщи той.

По-рано тази седмица водачът на Хизбула Хасан Насрала отвори вратата за предстоящ разговор за обрисуване на границата сред двете страни, които сега са разграничени от начертана от Организация на обединените нации линия на отдръпване. Той обаче го обуслови от предшестващия завършек на войната в Газа.

Въпреки това първият посланик на Европейски Съюз прикани за " прогрес в задачата “ доколкото е допустимо, като призна, че териториален спор не се позволява за " уикенд “ и че някои аспекти, като опцията Хизбула да се разоръжи на юг, " в този момент наподобяват малко утопично. "

Борел не има вяра, че е " изгубил “ способността си да приказва с арабския свят заради фрагментираната позиция на Европейски Съюз във връзка с поддръжката за преустановяване на огъня в Газа.

Той напомни, че е упорствал " през цялото време ", че Израел би трябвало да съблюдава " разпоредбите на войната ".

Главният посланик на Европейски Съюз осъди цивилните жертви в палестинския анклав, наблягайки " сериозната “ филантропична рецесия и осъждайки " изцяло неприемливите “ изказвания, направени от няколко министри от израелското държавно управление.

" Не е задоволително в държавното управление на една демократична страна, която е съдружник на Европа, да приказват нещата, които споделят за ориста на палестинците. И те би трябвало да схванат, че рецензиите против държавното управление на Израел не могат да се дефинират като антиционистки “, съобщи Борел.

Друго отклонение на войната в Газа са офанзивите на йеменските бунтовници хути против търговски кораби в Червено море, проблем, който Европа смяташе да реши, като разшири мандата на своята задача за битка с пиратството в Индийския океан, ход, на който Испания се опълчи.

Борел ще " предложи “ основаването на характерна интервенция за отбрана на морската търговия в Червено море, която ще би трябвало да бъде утвърдена " единомислещо “ и страните, които желаят да вземат участие, могат да го създадат.

" Ще го сложим на масата на срещите идната седмица в Брюксел “, съобщи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР