Хипертониците да внимават за дефицит на калий, цинк, магнезий и

...
Хипертониците да внимават за дефицит на калий, цинк, магнезий и
Коментари Харесай

При високо кръвно намалете захарта и солта, яжте кайсии и овесени ядки

Хипертониците да внимават за недостиг на калий, цинк, магнезий и витамин D

Хипертонията е един от водещите рискови фактори за сърдечносъдова болест. В България към 1,5 млн. души имат високо кръвно.

За здравите хора горната граница на нормата за кръвното е до 140/90 мм живачен дирек, а оптималното кръвно е до 120/80.

Все повече хора в дейна възраст, главно мъже, страдат от хипертония и смяната в метода на живот е най-съществената част от лечението им.

Храненето, физическата интензивност и стресът имат основна роля в битката с високото кръвно. Съвременният метод на живот включва висококалорично хранене с прекалено количество сол, захар, нездравословни мазнини и въглехидрати.

В композиция с

обездвижването

и пушенето това

е бързата писта

към хипертония,

диабет вид 2, коронарна болест, атеросклероза, инфаркт и инсулт.

“В момента здравната просвета изследва въпроса кое е по-вредно при хипертония и изобщо сърдечносъдови заболявания: солта или захарта. Вече има доказателства за увреждащата роля на захарта, тъй че съветваме пациентите да понижат сладкото ”, споделя доцент Добрин Василев, шеф на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска ”.

Простите захари сигурно подвигат кръвното, а механизмът по какъв начин става това към момента се обяснява.

Солта има непосреден пряк резултат върху кръвното и всеки, който чуе диагнозата хипертония, е предупреждаван да понижи солта.

Българите

са измежду

европейците,

които най-вече

злоупотребяват

със сол,

което сигурно има връзка с многото заболели от сърце и бъбреци.

Хипертонията в действителност се дели на сол-чувствителна и сол-нечувствителна и съгласно американски източници към първата група се числят 51% от хората с високо кръвно. При тях ограничението на солта е извънредно значимо, а допустимото количество дневно е 1,5 година

При артериална хипертония е доста значим салдото на калия и натрия, изяснява доцент Василев.

За добър надзор на високото кръвно е нужно човек да има положително засищане с калий в кръвта. Нормата е сред 3,5 и 5 милимола на литър кръв (mmol/l), само че при сърдечносъдови нарушавания, както и при аритмии калият би трябвало да е сред 4 и 5, добавя той.

Един от главните способи за реализиране на надзор върху високото кръвно е посредством вярно хранене, задоволителна физическа интензивност и банкет на някои добавки. Ето какво предлагат Стивън Синатра от Медицинския университет в Кънектикът, Съединени американски щати, и Марк Хюстън от Медицинския университет в Тенеси, Съединени американски щати, въз основа на данните от огромни изследвания.

В приема на натрий е в действие рекомендацията за понижаване, като при хипертоници се позволяват до 1,5 - 2 г дневно. Балансът на натрия с другите нутриенти, изключително с калия, магнезия и калция е доста значим и за понижаване на кръвното, и за понижаване на риска от сърдечносъдови и мозъчносъдови произшествия.

Калият е значим детайл при високо кръвно. Най-богатите снабдители са кайсиите и смокините, изключително сушените, както и бобът, картофите, сьомгата, спанакът, бананите, печурките и други

За дневен банкет при хипертония се предлагат 4-5 г калий против 1,5 г сол. Някои положения и медикаменти - като диуретици, бронходилататори и други, може да доведат до недостиг на калий.

Не бива да се

позволява

дехидратация,

а тя е присъща за злоупотребяващите с алкохол и кофеинови питиета да вземем за пример.

Срещу високо кръвно е значим и високият банкет на магнезий - най-малко 500 мг до 1 г дневно. Този детайл усилва резултата на антихипертензивните медикаменти.

Не бива да се позволява и недостиг на цинк, защото той е обвързван с хипертонията, инсулиновата устойчивост, високия холестерол. Цинкът също така понижава оксидативния стрес върху клетките, провокиран от натрупването на калций. Препоръчва се дневният банкет при хипертония да бъде 50 мг, а при здрави хора е по-нисък.

Витамин D може да има пряк и самостоятелен резултат върху кръвното и инсулиновия метаболизъм. В България се предлага банкет под формата на добавка към храната през месеците без слънце.

Сред помагащите при високо кръвно храни и питиета са черният шоколад и какаото с високо наличие на полифеноли - най-малко 30 мг.

В България целесъобразното количество черен шоколад е 30 мг дневно. Проучвания потвърждават резултат при 100 мг дневно.

В дневното меню би трябвало да участват и храни като овесени ядки (каша) - 60 г дневно, или овесени трици - 40 г, както и чесън - по 4 скилидки.

При мазнините

е извънредно

значимо да се

изключат

трансмастните

киселини

(трансмазнини) и за задачата би трябвало да се четат етикетите на храните - следете за понятието “хидрогенирани растителни масла ”. Най-често трансмазнини има във вафли, бисквити, сухи пасти, шоколадови произведения с ниско качество, в храните от веригите за бързо хранене и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР