Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е

...
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е
Коментари Харесай

Спиране на потенето в жегата предупреждава за топлинен удар

Хипертермията е незабавно положение - в 10 до 50% е съдбовно и има неприятни последствия при огромна част от оживелите. Докато пристигна доктор: пренасяне на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при сполучливо лекуване цялостното възобновяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

Облекчението ни от захлаждането докъм 23-25 градуса през почивните дни у нас няма да е дълго. Според прогнозите за времето от вторник стартира нова гореща вълна, в която дневните температури ще доближават 40 градуса.

Възможно е тя да е съпроводена и от тропически нощи с температури над 20 градуса. Въпреки че като цяло лятото е по-благоприятният за здравето сезон, рисковите горещини са проблем. Особено за възрастни над 65 година, бебета и дребни деца, бременни, за хора, които работят навън, за тези, които пият обезводняващи медикаменти, бета-блокери, антидепресанти, противоалергични и някои други лекарства. Според разбор, оповестен тази седмица в “Бритиш медикъл джърнъл ”, горещините повличат увеличение на сърдечносъдовите проблеми, респираторните, бъбречните и психологичните болести.

Градовете са основен проблем при оправянето с изменението на климата - все по-голяма част от хората живеят в градските зони. Очаква се урбанизираното население да нарасне от 4,2 милиарда през 2018 година до 6,7 милиарда до 2050 година Фактор за това е и възходящото застаряване на йнаселението. С годините възрастните хора се нуждаят от повече улеснения в бита и да са по-близо до децата и внуците си. В същото време с световното стопляне пораства и честотата на рисковите събития.

Изменението на климата, урбанизацията и застаряващото население основават съвършената стихия от опасности за здравето, изключително в така наречен топлинни острови. Те се основават в централните елементи на градове с над 1 млн. население, каквато е и българската столица.

В отговор на рисковите температури се затормозяват физиологичните процеси. Тялото търси метод да охлади вътрешните органи и изключително мозъка. Кръвният поток се преразпределя към кожата, изпотяването се усилва. Целта е телесната температура да остане в рамките на 35,5-37,5 градуса. 

В отговор на покачвания кислороден апетит на турбообороти минават кръвоносната, нервната и дихателната система, неподходящи промени настъпват и в работата на бъбреците за поддържане на салдото на течностите и електролитите. Затрудняването на терморегулацията води до прегряване с разнообразни неподходящи последствия за здравето, в това число сърдечно-белодробни проблеми при високорискови групи.

Очаква се до 2100 година смъртността, обвързвана с топлината, в Европа да нарасне 50 пъти заради изменението на климата, засилено от разширението на градовете. Решаваща роля за намаляване на резултата на горещите талази и топлинните острови имат националните политики и градските управляващи. Единственото, което човек може да направи в персонален проект, е да заобикаля претопляне и да познава признаците на топлинния удар и на слънчевия удар, с цел да реагира бързо и съответно.

Хората съвсем постоянно имат предупредителни признаци преди топлинен или безоблачен удар, само че от време на време не обръщат внимание

Топлинният удар е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има неприятни последствия при огромна част от оживелите. Смята се, че цялостното възобновяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

При топлинен удар телесната температура може да се увеличи за минути до рискови равнища. Най-големият риск е от трайно термично увреждане на мозъка и бъбреците, спазми и гибел.Топлинният удар е по-чест, когато горещините са съчетани с висока мокрота. Симптомите са зачервена, гореща, суха кожа (без изпотяване), замаяност, комплициране, безсъзнание, ниско кръвно, интензивен пулс, главоболие, гадене и доста висока телесна температура. Състоянието желае интервенция на доктор. Първата помощ до идване на доктор е извеждане на индивида от горещата среда, разсъбличане, намокряне на тялото по всевъзможен вероятен метод, с цел да се понижи температурата.

Слънчевият удар е резултат от директно влияние на слънчевите лъчи. Той е интуитивно по-разпознаваемо положение. Симптомите са сходни като при топлинен удар.

Болестите, свързани с топлината, могат да бъдат предотвратени чрез пиене на достатъчно течности и поощряване на потенето, като се носят леки, необятни и “дишащи ” облекла. По опция би трябвало да се заобикалят физическите старания. Ако е неизбежно, би трябвало да се съчетава с чести почивки или да се отсрочи за по-хладната част на деня.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР