Химнът на Обединена Европа в изпълнение на Детския хор на

...
Химнът на Обединена Европа в изпълнение на Детския хор на
Коментари Харесай

Държавният културен институт и БНР отправят музикален поздрав по случай Деня на Европа

Химнът на Обединена Европа в осъществяване на Детския хор на БНР е специфичното музикално обръщение, което насочат Държавният културен институт към Министерство на външните работи и Българското национално радио по повод  Деня на Европа – 9 май.

Както е известно, за основа на химна е послужил финалът на четвърта част от Девета симфония на Бетовен. Произведението е основано през 20-те години на XIX  в. и е измежду последните опуси на виенския класик. Исторически, това е първата симфония от важен композитор, в чиято партитура са включени хор и солисти. Великият композитор написа вокалната част върху текста на " Ода на насладата “ (на немски: An die Freude) от Фридрих Шилер, като той самият прибавя още текст.

През 70-те години на ХХ век Парламентарната асамблея на Съвета на Европа взима решение " Ода на насладата " от Бетовен да стане химн на Европа. На огромния диригент Херберт декор Караян е предоставено да направи три инструментални аранжимента – за соло пиано, за духов оркестър и за симфоничен оркестър. Той е и първият, под чиято палка са направени записи на другите версии. Разбира се, химнът звучи и в хорови осъществявания, какъвто е записът, послужил за празнично одобрение от БНР и Държавният културен институт към Министерство на външните работи.

Редактор: Албена Безовска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР